EU gransker Apple

EU gransker Apple

Nå vil også EU-kommisjonen granske Apples blokkering av Flash-innhold.

Dermed blir det ikke bare amerikansk, men også europeisk granskning av spørsmålet om Apple driver med ulovlig utestengning av konkurrenter. At en granskning er satt i gang, betyr imidlertid ikke uten videre at Apple har brutt konkurranse-bestemmelsene.

I godt selskap

Som kjent kjemper Apple med nebb og klør for at tredjeparts-utviklere ikke skal kunne få utvikle applikasjoner til iPhone og iPad basert på Adobes Flash-utviklingsverktøy.

Fra før er Apple under granskning av det amerikanske konkurransetilsynet, Federal Trade Commission (FTC), som i senere tid også har gransket Intel, Google og Microsoft for å sjekke om selskapene driver med konkurransevridende aktiviteter. Apple er med andre ord i godt selskap.

LES OGSÅ:

Hva handler Flash-krigen om?

I begynnelsen av august inngikk FTC en overenskomst med Intel, der prosessorprodusenten ble pålagt å slutte med å gi rabatt og andre fordeler til pc-produsenter som lover å kjøpe brikker eksklusivt fra Intel.

Annonse-sperre

Det amerikanske konkurransetilsynet er angivelig i gang med å granske Apple etter påstander om at selskapet legger hindringer i veien for at Google og Microsoft skal kunne selge annonser via iPhone og iPad. Restriksjonene skyldes blant annet sperringen mot Flash-applikasjoner.

Mye av annonsematerialet på internett er basert på Flash og aktiveres når pc-brukeren holder musepeker over et bestemt punkt på websiden. Dette vil ikke Apple vite noe av, siden iPhone og iPad betjenes med fingerstyring, ikke med mus.

LES OGSÅ:

Raskere Safari uten Flash

Apple er dessuten i søkelyset på grunn av sin sterke kontroll av hvordan kundene kan laste ned musikk og applikasjoner.

4-6 måneders EU-gransking

Nå skal altså også EU-kommisjonen ha kastet seg over Apple med en granskning som ifølge New York Post kan komme til å ta 4-6 måneder.

Avisen viser til en ikke-navngitt kilde, og verken Apple, FTC eller EU-kommisjonen har så langt kommentert opplysningene.

EU-kommisjonen er det utøvende organet i Den europeiske unionen (EU) og har til oppgave å foreslå lover, sette dem ut i livet og overvåke den daglige driften av EU-systemet.

LES OGSÅ:

IE-konkurrenter i Windows?

I fjor sørget EU-kommisjonen for at Microsoft måtte endre sin måte å distribuere nettleser-programvare på i Europa for å gjøre det lettere for konkurrenter av Internet Explorer å slippe til. Tidligere har EU-kommisjonen presset Microsoft til å levere en Windows-versjon uten Windows Media Player.

Les om:

Komponenter