- Evolusjon, ikke revolusjon

- Evolusjon, ikke revolusjon

Ny Intel-prosessor gir tynnere nettbrett og hybrid-pc-er helt uten vifte.

Nå har Intel lansert sin nyeste prosessor, spesialbygd for nettbrett, hybrid-pc-er og ultrabærbare med berøringsskjerm: Intel Core M. Dette er selskapets aller første prosessor som er basert på 14 nanometer produksjonsteknikk, som muliggjør prosessorer med mindre ytre mål og langt lavere energikonsum enn før.

I praksis betyr dette at vi kommer til å se svært tynne mobile produkter som ikke trenger vifte i det hele tatt, som har lengre batterilevetid enn før, men som likevel gir en fullverdig «pc-opplevelse».

- Verdi for brukerne

Ser vi nærmere på hvordan energikonsumet til Intels prosessorer for mobile enheter har endret seg over tid, så trakk disse prosessorene 18W i 2010, 11,5W i fjor og nå har dagens nykommer kommet seg ned til 4,5W.

- Dette er en evolusjon, ikke en revolusjon, sa Thor Dahlstedt i Intel på den norske pressekonferansen i forkant av lanseringen. Likevel mener han at fremskrittene som har blitt gjort er viktige, spesielt om vi ser på utviklingen de siste få årene:

- Vi kan diskutere verdien av at Word starter noen millisekunder raskere, men dobbelt batterilevetid på en mobil enhet, det utgjør virkelig en verdi for brukerne, la han til.

Når vi sammenligner produkter det siste året alene, har dagens nykommer fått en batterilevetid som er 1,7 timer lengre enn den tilsvarende Core i5-prosessoren fra i fjor. Dette tallet er fra Intels egne målinger, og er gjort under avspilling av HD video fra en lokal fil. Da skal Core M ha økt levetiden til et 35 Wh batteri fra 6,9 til 8,6 timer ved kontinuerlig avspilling.

Vifteløst

Det lave energikonsumet gjør det mulig med et syltynt vifteløst design på enhetene. Når datamaskinen ikke lenger har vifte og samtidig bruker flashminne eller SSD som lagringsmedium, finnes det ikke lenger bevegelige deler i datamaskinene, og det er en stor fordel påpeker Dahlstedt:

- Når vi ikke lenger har bevegelige deler i maskinene, kommer vi til å se at feilratene på utstyret kommer til å gå kraftig ned i forhold til tradisjonelle nivåer, mener han.

Den andre hovedfordelen med lavt energikonsum og ingen vifter, er at maskinene kan bli mye tynnere enn før. Målsetningen til Intel har vært maskiner som er tynnere enn 9 millimeter, men det trenger ikke å stoppe der:

- Vi har sett design nede i 7 millimeter tykkelse, uten vifte, men likevel med full pc-funksjonalitet, forteller Jan Östling, teknologispesialist i Intel.

Tre modeller

Dagens lansering omfatter tre modeller av Intel Core M. Alle tre modellene trekker altså 4,5W TDP (Thermal Design Power), og har to prosessorkjerner som hver støtter to samtidige tråder. De har også alle innebygd Intel HD Graphics 5300 grafikkenhet (GPU), dette er den enkleste integrerte GPU-en i dagens utvalg av Intel-prosessorer, og mange kommentatorer på nettet mener at Intel valgte å integrere denne noe svake kretsen for å rekke lanseringen og samtidig oppfylle kravet om 4,5W. Det er forventet at framtidige prosessorer i denne generasjonen kommer til å integrere en adskillig kraftigere GPU-krets.

Alle Intel Core M-modellene støtter DDR3-minne opptil 1600 MHz hastighet.

Toppmodellen, Core M 5Y70 har en grunnleggende klokkefrekvens på 1,1 GHz. Når en prosessoren går i Turbo-modus, er maksimal klokkefrekvens 2,6 GHz. Denne modellen støtter også Intel vPro og Intel TXT, selskapets betegnelse på prosessorer som har typiske bedriftsfunksjoner innbygd. Dette er funksjonalitet som særlig dreier seg om sikkerhet og administrasjon.

De to andre modellene, Core M 5Y10a og 5Y10, er egentlig variasjoner over samme brikke. Den siste skal la seg konfigurere ned til å trekke kun 4W TDP, noe som vil tillate enda tynnere produkter. Ut over dette er begge identiske, men en klokkefrekvens på 0,8 GHz og Turbo-modus på 2 GHz klokkefrekvens.

Produkter er klare

Det trenger ikke å være lenge til at vi ser produkter som er baserte på Intel Core M i butikken.

- Vi lanserer denne prosessoren nå på IFA i Berlin, det kommer til å være produkter i handelen før jul, og så kommer til å se det store utvalget komme på markedet utover vinteren i 2015, sa Dahlstedt.

Det er ingen grunn til å tvile på denne prognosen. Vi har allerede sett pc-produsenter lansere produkter som er basert på Core M på IFA-messen. Asus var for eksempel tidlig ute med å lansere sitt første produkt med Core M innebygd, allerede før Intel lanserte selve brikken. Når Asus Zenbook UX305 faktisk finnes i butikkene i Norge vet vi i skrivende stund ikke, men det er all grunn til å forvente at selskapet ønsker å være med i julehandelen. Kanskje det er på tide å tenke på å skaffe seg den hittil tynneste Windows-pc-en noen sinne?

Les om:

Komponenter