Exchange lansert i 2010-drakt

Exchange lansert i 2010-drakt

BERLIN (Nettverk & Kommunikasjon): Microsoft lanserte Exchange Server 2010 på årets Tech-Ed konferanse.

En fullsatt europeisk utgave av Tech-Ed går av stabelen i Berlin denne uken med 7200 deltakere. Sjefen for Microsoft Business Division, Stephen Elop, kunngjorde i hovedtalen at Exchange Server 2010 nå er tilgjengelig. Sammen med Windows 7 og Windows Server 2008 R2 er den nye Exchange-versjonen en del av en generasjon løsninger som ifølge Elop skal gi økt produktivitet samtidig som man sparer kostnader.

Nyheter som fikk oppmerksomhet var blant annet mulighet for talepost i Exchange, nå også i tekstform. Det er mulig å sentralt administrere ansattes talepost og eposter ved hjelp av Active Directory i Windows Server 2008 R2 i stedet for å ha et separat talepost-system med en egen katalog.

Exchange Server 2010 har ellers fått muligheten til å operere med delegerte administrasjonsrettigheter.

En annen nyvinning er en replikeringsfunksjon som kalles DAG (database availability groups). Denne beskytter en Exchange-server slik at nedetid skal unngås.

Brukeren kan dessuten få litt ekstra informasjon før eposter sendes slik at man skal unngå feilsendinger.

– For eksempel kan brukeren få informasjon om at eposten kommer til å sendes til 18 000 personer, eller til personer utenfor selskapet, fortalte Elop. Meningen er at man skal unngå feilsendinger som ellers kan være til ergrelse for både sender og mottakere.

Ellers er det innført en ny organisering av epostene. Uhensiktsmessige eposter kan nå ignoreres. Elop brukte et eksempel med at det sendes epost til alle i organisasjonen om at det er kake igjen på New York-kontoret. Han mener at slike eksempler ofte kan være opptakten til en lang rekke svar som også går til alle. Nå er det mulig å ignorere hele slike tråder.

Det er videre mulig å rydde opp i trådene på en enklere måte enn tidligere. Dessuten kan man se at mottakeren er tilgjengelig eller ikke før man sender epost til vedkommende. Dette skal også være med på å gjøre epost til et mer effektivt redskap enn tidligere.

Ifølge Microsoft har de kunder som melder om kostnadsbesparelser på opptil 70 prosent med Exchange Server 2010. Dette er primært på grunn av en forenklet high availability-modell og støtte for lagringsressurser i lavere prissegmenter enn tidligere.

Elop fortalte at kunder også opplever produktivitetsgevinster på mer enn 20 prosent med en universal innkurv som leverer epost, talepost, direktemeldinger og tekstmeldinger til nesten en hvilken som helst enhet.

Elop benyttet ellers muligheten til å lansere Forefront Protection 2010 for Exchange Server. Prøveversjoner av den nye Exchange-versjonen og den nye Forefront-versjonen er tilgjengelig på www.thenewefficiency.com .

Ellers kan vi nevne at en forhåndsvisning av SQL Server 2008 R2 er tilgjengelig på www.microsoft.com/sqlserver/2008/en/us/R2.aspx, og at Microsoft Translator-widgets og –APIer nå er i beta. Du finner mer informasjon om Translator på http://go.microsoft.com/?linkid=9694254 .

Komponenter