Få mer ut av batteriene

Få mer ut av batteriene

TIPS: Vær smart og spar på strømmen på din MacBook

Lang bilreise foran deg?

Med litt hjelp kan du få batteriene på din Apple notebook til å vare enda litt lengre.

Med en MacBook under armen er det selvfølgelig sammenhengen mellom batteri-kapasitet og bruk som avgjør hvor mange liter det går på mila, for å si det på den måten.

Og akkurat som kjøremønsteret har innvirkning på forbruket til en bil, så kan man med en bevisst holdning få flere «kilometer» ut av MacBook-en. Og siden batterier også mister kapasitet med alderen, så vokser behovet etterhvert som tiden går.

Noen som husker da Apple lanserte iPhone? Klagekoret vokste seg raskt stort da det ble kjent at Apple hadde forkastet Adobes Flash-teknologi. Idag har man ikke noe forhold til dette lengre, men den gang var det en fremherskende måte å distribuere video på nett.

Og hovedutfordringen med Flash? Den krevde enormt med regnekraft. Og det som er sant for en iPhone er også sant for en Mac. Har du Flash installert og besøker nettsider som benytter seg av Flash så vil du merke det på CPU-en.

Så det er en måte å redusere batteri-krevende prosessor-prosesser på. En annen en er vanskeligere å hanskes med, og det er bakgrunnsprosesser generelt. I nyeste OS X Mac-operativsystem skilles det ikke lengre mellom åpne og lukkede programmer. Kjekt, selvfølgelig, å slippe å gå aktivt ut av programmer - men de ligger nå der, og kan i noen sammenhenger trekke unødvendig mye kraft.

Og et veldig godt eksempel på en bakgrunns-prosess som kan være ganske så batteri-tørst er nettopp nettleseren Safari. Mange av oss har mange nettsider og faner oppe, og når de ligger i bakgrunnen så vil disse sjeldent ligge helt i ro. Nettopp fordi Flash-animasjoner eller andre web-elementer fremdeles lever sitt eget liv.

Så hvordan strupe batteri-utyskene som ligger usynlig i bakgrunns-mørket? Du kan selvfølgelig innta en pro-aktiv holdning og gå ut av programmer etter bruk. Heldigvis finnes det en bedre måte: La BatterySqueezer ta hånd om det, automatisk.

BatterySqueezer er en liten app for Mac som lar deg strupe prosessor-tiden for prosesser som Safari, Chrome, Firefox og Opera - inkludert plugin-prosesser som Flash.

En forutsetning er at moder-programmet ligger i bakgrunnen. Du kan starte opp Aktivitets-måleren for Mac-en og se forskjellen. Under innstillinger for BatterySqueezer kan man velge hvor konservativ bruken skal være. Eneste ulempe med metoden måtte være at dersom man kjører prosesser som avspilling av en video i nettleseren, og legger denne i bakgrunnen, så vil det bli hakkete avspilling.

Les mer om BatterySqueezer her . BatterySqueezer koster 35 kroner i iTunes AppStore her . Krever OS X 10.6 eller senere.

Les om:

Komponenter