Få mer ut av Dropbox

Få mer ut av Dropbox

GUIDE: Den geniale tjenesten kan brukes til mer enn bare vanlig filsynkronisering.

Vi har tidligere skrevet om fildelingstjenesten Dropbox og at den er utmerket verktøy for å synkronisere filer mellom to Mac-er eller mellom en Mac- og en Windows-maskin.

Med litt kreativitet kan du imidlertid bruke Dropbox til mer enn bare filsynkronisering og backup. Her er noen tips! Har du egne forslag? Del de nederst i artikkelen!

Kom i gang med Dropbox

Aller først må du skaffe deg en konto hos Dropbox. Gå til www.dropbox.com, registrer deg og last ned Dropbox-programmet til alle datamaskinene du ønsker å synkronisere (Mac, Windows, Linux). Når du har installert klientprogrammet, opprettes en mappe med navnet Dropbox i Hjem-mappen på Mac-en din (Mine Dokumenter i Windows). Du kan også velge en annen mappe om du ønsker det. Deretter kan filsynkroniseringen starte.

LES MER:

Dropbox mellom Mac og pc

Symbolske lenker

Du kan fint synkronisere mapper og filer som ikke befinner seg i Dropbox-mappen - dette gjør du ved å opprette såkalte symbolske lenker. Nyttig i flere sammenhenger, for eksempel om du har en egen prosjektmappe hvis filplassering og -struktur du ønsker å bevare. I Mac OS X gjør du følgende:

  • Åpne Terminal.
  • Skriv inn følgende: "ln -s /filsti/til/ønsket-mappe ~/Dropbox/ønsket-mappe".
  • Det samme fungerer med filer: "ln -s /filsti/til/ønsket-fil ~/Dropbox/ønsket-fil".
  • En annen enkel måte å gjøre det på i Terminal er ved å taste inn "ln -s", og deretter dra filen/mappen over fra Finder over i Terminal-vinduet for å dra Dropbox-mappen over og trykke på Retur-knappen.

Du kan også putte originalmappen inne i Dropbox-mappen, og lage symbolske lenker den andre veien.

Det er selvsagt fullt mulig å opprette symbolske lenker i Windows også. Den oppskriften finner du her.

Les filene på mobiltelefonen

Dropbox har sin egen app for iPhone og iPad som du kan bruke til å lese dokumentene dine med. Om du har en samling pdf-bøker, kan du fint bruke applikasjonen som en e-bokleser i stedet for iBooks eller Kindle. Last ned appen gratis her. Legg deretter over pdf-filene eller andre tekstfiler du ønsker å ha tilgang til over i Dropbox-mappen din.

Start BitTorent-nedlastinger fra jobben

Hvis du pleier å laste ned filer med et BitTorent-program, kan Dropbox, sammen med for eksempel uTorrent, hjelpe deg med å gjøre det fra avstand.

Start det nevnte nedlastingsprogrammet og åpne "Preferences". Under "Downloads" haker du av for "Open torrent files found in:". Velg en Dropbox-mappe. Dett var dett. La programmet forbli åpent og last opp .torrent-filer for å starte nedlastinger fra en annen datamaskin. Pass på at ikke filene lastes ned til Dropbox-mappen - da kan det fort bli fullt.

PS: Du må ikke ta på deg pirathatten når du holder på med .torrent-filer. NRK legger ut flere tv-programmer helt lovlig, og er du på jakt etter flere lovlige BitTorrent-nettsider kan du lese mer her. (Vi tar ikke ansvar for innhold på eksterne linker.)

Dele skjermdumper

Dropbox er også utrolig kjekt om man ønsker å sende en skjermdump fra en maskin til en annen. Og med det lille programmet GrabBox er det utrolig lett! Verktøyet kopierer automatisk skjermdumpene dine til din offentlige Dropbox-mappe, dermed slipper du å gjøre jobben selv. GrabBox er gratis og utviklet av en nordmann. Last ned her!

Ha passordene dine overalt

Bruker du et passordverktøy som 1Password kan du enkelt få tilgang til passordene dine på alle maskinene du bruker. Dette ved at du lagrer passordfilen i Dropbox-mappen, og sørger for at programmene leser og skriver til filen derfra. Les den enkle fremgangsmåten for 1Password her. Dropbox har selv flere oppskrifter her.

Synkroniser iTunes-biblioteket

Betaler du for et Dropbox-abonnement, kan du få mye mer lagringsplass enn de 2 gigabytene som følger med i gratisversjonen. Da kan du for eksempel bruke tjenesten for å dele iTunes-biblioteket ditt. Skal du synke musikken mellom flere maskiner gjør du følgende: Flytt iTunes-mappen til en mappe på din Dropbox. Start iTunes mens du holder nede Tilvalg-tasten (Option). I dialogvinduet som spretter opp blir du bedt om å velge iTunes-bibliotek. Velg den nye plasseringen i Dropbox-mappen din.

Mer Dropbox-plass gratis

Når man registrerer en Dropbox-konto, får man 2 gigabyte lagringsplass gratis, men det er mulig å få ytterligere 250 megabyte ved å gjennomføre alle punkter på denne siden og ytterligere 640 megabyte ved å gjennomføre alle punkter på denne siden. Man kan utvide lagringsplassen til 50 eller 100 gigabyte for henholdsvis 10 og 20 dollar i måneden (cirka 60 og 120 kroner).

Har du flere smarte Dropbox-tips? Del de gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Les om: