Fantasisk kalenderprogram til Mac

Lekker og lettvinn avtalehåndtering fra menylinjen.

Publisert Sist oppdatert

Mac-brukere får de fleste av sine kalenderbehov dekket gjennom Apples iCal, Microsofts Outlook eller kanskje en nettbasert variant som Google Calendar.

Det finnes imidlertid en rekke alternativer til disse, som vi kommer til å omtale fremover her på Macworld.no. Først ut er Fantastical fra Flexibits.

Rullegardin-kalender

Fantastical er ikke et standard kalenderprogram med et stort vindu som ligger over hele skjermen. Det befinner seg heller ikke nede i Dock-linjen på Mac-en. I stedet finner du det menylinjen som et kalenderikon som viser dagens dato.

Du må trykke på ikonet for å starte programmet opp. Første gang du starter programmet vil du få opp en veiviser hvor du skal velge hvilket kalenderprogram du bruker til vanlig samt et par andre innstillinger.

Fantastical fungerer nemlig sammen med iCal, Microsoft Outlook og Entourage og BusyCal. Det betyr at du kan administrere kalenderne dine fra disse programmene rett i Fantastical. Det har også støtte for nettbaserte kalendere som iCloud, MobileMe, Google Calendar eller Yahoo! Calendar - og det samme gjelder selvsagt også her.

Hvis du for eksempel bruker iCloud og Google Calendar i iCal, lastes alle disse inn i Fantastical uten at du trenger å gjøre noe ekstra.

Når du har fullført veiviseren, åpnes selve programmet.

Slik ser hele Fantastical-vinduet ut. (Illustrasjon: Flexibits)

Et kolonneformet vindu vil da sprette opp under menylinjen. Inni dette finnes en kalender som viser nåværende måned. Datoer med hendelser har en liten prikk under seg. Under kalenderen er det en liste over alle avtaler de nærmeste par dagene. Klikk på en hendelse for å se alle detaljer.

Du kan selv velge hvilke kalenderhendelser som skal vises samt antall hendelser eller antall dager med hendelser.

Enkelt å opprette hendelser

Fantastical lar deg legge inn avtaler på to måter. Du kan dobbeltklikke på en dato i kalenderen for å opprette en avtale og fylle inn detaljene.

Men du kan også bruke tekst. Når du trykker på kalenderikonet i menylinjen, aktiveres tekstmarkøren i et tekstfelt over kalenderen. Her kan du for eksempel skrive "møte med megler". Trykker du på retur, legges møtet til som en heldagsbegivenhet.

Når du begynner å skrive inn en avtale, vil du se at et avtalevindu dukker opp under tekstfeltet. Herfra kan du redigere informasjon som sted, tidspunkt, alarm og så videre. Men du må ikke spesifisere denne informasjonen på denne måten. Du kan også gjøre det ved å skrive inn mer tekst i tekstfeltet.

Ønsker du å spesifisere tidspunktet, kan for eksempel "møte med megler, thursday 17.00". Du trenger ikke å skrive et tidspunkt engang. Det holder med "friday at five pm". Du kan også legge til en person ved å skrive for eksempel "with Markus" og deretter finner programmet selv personer med det navnet fra din adressebok og sender dem en invitasjon per e-post.

Dessverre er ikke norsk støttet i Fantastical, så du må skrive på engelsk. Derimot er det støtte for fransk, tysk, italiensk og spansk.

Nye hendelser legges til i standardkalenderen din, men du kan velge en av dine andre kalendere om du ønsker det. Du kan også slette hendelser fra Fantastical - bare gå til hendelsen, trykk på Edit og så Delete.

En annen kjekk funksjon er alarmer. Du kan automatisk legge til en alarm til nye hendelser, samt velge hva slags type varsling du vil ha. Du kan vise en melding eller melding med lyd. Du kan også varsles per e-post eller ved å åpne hendelsen.

Finfin kalenderkompanjong

At Fantastical ikke er et tradisjonelt kalenderprogram gjør at programmet fungerer fint som både erstatter og tillegg - alene eller i tospann. Hvis du for eksempel er avhengig av Outlook som har funksjoner du ikke klarer deg uten, kan du i stedet bruke Fantastical som en rask måte å legge til nye avtaler i arbeidsdagen uten å måtte åpne Microsofts program.

Ikke bare har kalenderprogrammet mange nyttige funksjoner som gjør det enkelt å administrere kalenderen uten å måtte åpne et større program, men det er i tillegg pent å se på. Brukergrensesnittet er svært forseggjort med lekre grafiske elementer og stilige animasjoner. Alle hendelser er fargekodet slik at de er enkle å skille fra hverandre. Designen er slik vi skulle ønske iCal hadde.

Det eneste negative med Fantastical er prisen. Det koster 115 kroner fra Flexibits hjemmesider. På Mac App Store koster det hele 140 kroner. Det kan være i overkant for dem som ønsker å bruke programmet ved siden av et annet kalenderprogram. Heldigvis kan du laste ned en gratis prøveversjon fra Fantasticals hjemmesider som virker i 14 dager, for å se om du synes det er verdt pengene.

Hvis du forresten ikke liker hvor Fantastical plasserer seg i menylinjen, kan du laste ned dette tilleggsprogrammet (zip-fil) som lar deg putte det hvor du vil.