I fengsel for iPad-lekkasje

I fengsel for iPad-lekkasje

Kinesiske IT-arbeidere fikk streng straff.

To tidligere ansatte i Taiwan-firmaet Foxconn, verdens største produsent av hjemmeelektronikk, må i fengsel etter at de lekket informasjon om designen på iPad 2. Det er Foxconn som produserer iPad for Apple.

De to har vært ansatt i en gigantfabrikk som Foxconn driver i Shenzhen i den sørlige delen av fastlands-Kina. I forrige måned ble de pågrepet og tiltalt for å ha videreformidlet konfidensiell informasjon om iPad 2 til utenforstående.

Tredjemann som ble dømt til fengselsstraff, var en av sjefene i firmaet som tok imot den hemmeligstemplede informasjonen.

Tidlig ute med futteral

Det var en produsent av beskyttelsesfutteral til iPad 2 som fikk informasjon om dimensjonene på den nye iPad-en flere måneder før den kom i produksjon.

Takket være bildene kunne firmaet være først ute med futteral til iPad 2.

De to fabrikkansatte som lekket informasjonen, fikk utbetalt 20 000 yuan (vel 17 000 kroner) hver fra firmaet MacTop Electronics, også i Shenzhen, etter å ha levert fotografier som avslørte designen på iPad 2 før den var kommet i salg.

Den tredje av de dømte var en tidligere sjef hos Shenzhen MacTop Electronics. Han ble funnet skyldig i å ha utbetalt bestikkelsene og må tilbringe de neste 18 månedene i fengsel. I tillegg må han betale en skadeerstatning på 150 000 yuan (omlag 130 000 kroner).

Den ene av de fabrikkansatte hos Foxconn ble dømt til 14 måneders fengsel og til å betale en erstatning på 100 000 yuan (vel 85 000 kroner). Den andre ble dømt for å ha formidlet den ulovlige handelen og må tilbringe 12 måneder i fengsel i tillegg til å betale en erstatning på 30 000 yuan (vel 25 000 kroner).

Den gjennomsnittlige månedslønnen for kinesiske industriarbeidere er til sammenligning 800-1200 yuan.

Det er Wall Street Journal som nå melder at det er falt dom i saken, skriver Macworld.se. Dommen er lagt ut på nettsidene til Folkets Domstol i Shenzhen.

Foxconn produserer elektronikkprodukter for blant andre Dell, HP, Nintendo og Sony – i tillegg til iPad, iPhone og iPod touch for Apple. Selskapet har sin base i Taiwan, men har en rekke fabrikker i Folkerepublikken Kina.

Selskapet har ikke kommentert dommen, men har sendt ut en erklæring der det heter at Foxconn bestreber seg til det ytterste på å beskytte intellektuell eiendom både for seg selv og for sine kunder.

Apple har i skrivende stund ikke kommentert rettssaken.

Les om:

Komponenter