Ferdigpakket IBM-server

Ferdigpakket IBM-server

IBM er klar med en server hvor programvaren ligger i et flash-minne. Harddiskene er kun for sikkerhetskopiering og virtualisering.

Lotus Foundation er et nytt tilbud for små og mellomstore bedrifter (SMB), som IBM definerer som virksomheter med færre enn fem hundre ansatte.

- Du trenger strømuttak og en internettlinje, sier Christopher C. Crummey, som er leder for forretningsenheten for samarbeid, portal og brukermiljø hos IBM.

- Ellers er alt basert på at den er enkel å sette opp og i bruk – den skal ha alt bedriften trenger, sier han.

Klar for Norge

IBM i Norge har allerede levert den første Lotus Foundation-løsningen, forteller Arne Sigurd Rognan Nielsen, Lotusevangelist i IBM Norge.

- De brukte førti minutter fra de plugget den i, til den var satt opp og klar for innsats. IBM spesifiserer selv med at løsningen skal være klar innen én time. I Norge er den tilgjengelig fra partnerne fra nyttår.

Ambisjonen er at kundene skal få en selvgående løsning som automatiserer daglige oppgaver, og som har automatiserte rutiner for selvfiks og administrasjon. Målgruppen er bedrifter som ikke vil, eller ser seg råd til, å ha en fast ansatt it-person, men som trenger ordinære kjerne-it-løsninger.

Ferdigbokstrend

Crummey varsler at det vil komme flere løsninger av denne typen fra IBM:

- Ja, det vil komme flere slike løsninger som bunter programvare med maskinvare. Det neste som kommer er en egen sikkerhetsserver, Lotus Protector, med sikkerhetsprogramvare for meldingssikkerhet.

Lotus Foundations Start kan også kalles en nettverks-appliance, med andre ord en nettverksenhet med en strippet, dedikert programvare for å løse en eller flere avgrensete oppgaver.

I dette tilfellet er det snakk om et serverkabinett som inneholder all vanlig servermaskinvare, inkludert to harddisker. Disse to harddiskene er for sikkerhetskopi og fillagring, eller man kan kjøre virtuelle servere fra dem. Selve programvaren ligger på en flash-disk, og er basert på en strippet Linux-versjon.

Lotus Foundations Start

I tillegg leveres det samarbeidsløsninger basert på Lotus Domino/Notes, som inkluderer epost og direktemeldingsstøtte, med kontorstøtteverktøy basert på Lotus Symphony. Den har også egen nettverksstøtte, støtter sikre krypterte samband over Internett (VPN) og har innebygd brannmurfunksjonalitet.

Sikkerhetskopi og gjenoppretting følger også med. Sikkerhetskopiering kan settes til å gå så hyppig som hvert femtende minutt. Og en egen knapp på boksen kan i tilfelle total krasj trykkes for gjenoppretting av alle kjernefunksjoner.

Virtualisering av andre servere

– Typisk vil man kjøre Windows i en virtuell maskin med VMware, sier Crummey.

VMware er en del av programvaren som følger med, med støtte for lisensiert Windows og fjernstyring inkludert. Løsningen er designet slik at kjernefunksjonaliteten i selve Lotus-programvaren fungerer selv om den virtuelle maskinen går nord og ned. Løsningen støtter og er lisensiert for inntil fem hundre brukere.

Lotus Foundations vil bare selges gjennom IBMs partnere. Denne uken kom IBM Smart Business Developers' Kit, som skal bli rammeverket for partnere og forhandlere til å utvikle flere tjenester basert på Lotus for SMB-markedet.

IBM Lotus

Lotus er programvarefamilien hvor IBM har sine samarbeidsløsninger og epostbaserte løsninger.

Flaggskipet er klienten Lotus Notes og serveren Domino. I tillegg er det løsninger for direktemelding, samordnet kommunikasjon, kontorstøtteverktøy og forskjellig verktøy for administrasjon og innholdskontroll.

Les mer hos www.ibm.com/lotus

Komponenter