Final Cut Pro X – elsket og hatet

Final Cut Pro X – elsket og hatet

Proffe videoredigerere er skeptiske; en del videoamatører lovpriser programmet.

Dette er noen av de første tolkningene på mottakelsen av den nye versjonen av Apples videoredigeringsprogram Final Cut Pro X.

Skal man dømme ut fra de aller første testene og anmeldelsene av det nye programmet, bør profesjonelle videoredigerere vente med å oppgradere til Final Cut Pro X, skriver Macworld.se . Grunnen er at flere viktige funksjoner mangler, ifølge nettstedet.

Heftig debatt

Flere Apple-nettsteder har fulgt debatten på Final Cut Pro X-siden på Mac App Store siden den nye versjonen av videoredigeringsprogrammet ble lagt ut til salg tirsdag 21. juni. Både debatten og karaktergivningen som de som er innom App Store kan være med på, viser store sprik i vurderingen av programmet.

To dager etter at salget ble åpnet, på torsdag altså, var det et overveldende flertall som hadde gitt programmet bare én stjerne av fem mulig.  

Det er debatten på den amerikanske Mac App Store vi har sett på – debatten på den norske App Store-siden er foreløpig ganske beskjeden.

I den amerikanske debatten var det en forholdsvis moderat fordeling på to, tre og fire stjerner, men så et høy sprang opp igjen til toppkarakteren med fem stjerner.

Tallene tyder på at Final Cut Pro X er et program brukerne enten elsker eller hater, i hvert fall nå i startfasen.

Den nye versjonen er, som vi tidligere har omtalt, en ganske dramatisk endring fra de tidligere Final Cut Pro-versjonene. Det gjenstår å se hvordan brukerne vil vurdere X-versjonen etter at de er blitt varm i trøya i bruken av programmet.

Debatten på den norske Mac App Store er ganske beskjeden foreløpig, men vi har tatt en titt på

Ingen import av eldre prosjekter

Den nye, lave prisen og mange av de nye funksjonene, som magnetisk tidslinje, høster positiv omtale. Men en rekke funksjoner, eller mangel på funksjoner, får kritikk. Dette gjelder for eksempel problemet med at man i hvert fall foreløpig ikke kan importere prosjekter som er lagd i eldre versjoner av Final Cut Pro.

En del profesjonelle videoredigerere har dessuten nærmest gått i taket etter at de har funnet ut at Final Cut Pro X ikke støtter XML og EDL.

XML står for Extensible Markup Language og er et sett med regler for hvordan man lager et tekstmerkingsspråk som brukes til å beskrive innholdet i et dokument, en web-side eller en video-fil.

EDL er forkortelse for Edit Decision List, en liste som automatisk genereres av videoredigeringsprogrammer og som viser hvor og hva slags klipp som skal gjøres. EDL-lister er et ukjent begrep for mange videoentusiaster i dag, men brukes fortsatt i en del sammenhenger, for eksempel i proffmiljøer der den fysiske oppklippingen og sammensettingen av en video eller film ofte gjøres av andre enn den som gjorde selve redigeringen. EDL brukes også når flere samarbeider om redigeringen – det går mye raskere å oversende en tekst-basert liste over inn- og utpunkter enn å sende tunge video-filer over nettet.

Ingen tredjepartstillegg

Ifølge Macworld.se går proffenes kritikk mot den nye Final Cut Pro ut på at brukerne ikke lenger kan anvende tredjepartstillegg. De som har investert mye i slike programtillegg, vil sikkert kvie seg for å gå over til Final Cut Pro X.

Apple anklages dessuten for å stille høye maskinkrav til bruken av programmet. Kravet om OpenCL-kompatibelt grafikkort med minst 256 megabyte videominne gjør at maskinen helst ikke bør være mer enn 2-3 år gammel. De som har en eldre Mac Pro kan enkelt bytte grafikkort, men det kan ikke brukere av andre typer Mac-er, påpeker Macworld.se.

Noen debattanter har også gjort oppmerksom på at man må foreta omfattende nedlastinger av tilleggsmateriale fra nettet etter at man har installert Final Cut Pro X. Blant annet må man laste ned over 600 megabyte med innhold og 1,2 megabyte med QuickTime-kodeker. De som kjøper Motion, må laste ned over én gigabyte med innhold.

Apple Insider melder at brukeranmeldelsene på Mac App Store forsvant en tid, noe som ble tolket som et tegn på at Apple ville sensurere den krasse debatten, men noen timer senere var debattinnleggene på plass igjen.

Konklusjon

Konklusjonen basert på førsteinntrykkene som mange brukere sitter med, er at Final Cut Pro X trolig er et godt kjøp for dem som har en ny Mac og ønsker å ta steget videre fra iMovie, Apple gratis forbrukerprogram for videoredigering.

Veteraner som allerede har en tidligere versjon av Final Cut Pro og kanskje har mange tredjepartstillegg, bør vente til barnesykdommene med X-versjonen er kurert, skriver Macworld.se.

Komponenter