Fire videoer av nye Mac OS X

Fire videoer av nye Mac OS X

VIDEO: OS X 10.6 Snow Leopard har mye nytt under panseret - men også pelsen har fått noen nye flekker.

Det meste av det som er nytt i Apples nye operativsystem, OS X 10.6 Snow Leopard, er usynlig. En rekke nye teknologier er integrert, deriblant støtte for 64-bit, støtte for parallel-prosessering og adresseringen av grafikk-brikken. Selv om dette er dypt gjennomgripende forandringer, så er de ikke så veldig synlige med det første - med unntak av at Mac-en er raskere. Men noe øyefryd er det dog - til og med av den nyttige arten!

Nedenfor har vi samlet noen videoer som viser frem disse nye funksjonene - en video sier mer enn tusen ord!

LES OGSÅ:

Snow Leopard er lansert

Exposé

Exposé (på nyere Mac-er F3-tasten eller en fire-finger gest på trackpaden) har fått en høyst velkommen nyhet: Også forminskede vinduer vises i vindus-oversikten. Apple har løst dette ved å gjøre minimaliserte vinduer små i oversikten, og de ligger nederst på en egen rad. Dette er virkelig en tidsbesparelse som er meget godt utført. Man venner seg veldig fort til denne nye funksjonaliteten, og det vil tilsvarende bli et savn dersom man bytter mellom maskiner med ulikt OS. Men merk at vinduer som er helt skjult fremdeles ikke vil vises i Exposé.

Live Icon Preview

Finderen i OS X er også totalt overhalt. Fremdeles har vi ikke fått faner i Finder-vinduer, noe man har ønsket seg lenge, men derimot muligheten for å skalere opp fil-ikoner med en egen spak. Med andre ord vil forhåndsvisningen av filer med thumbnails som støttes av OS X kunne fungere som en erstatning for Preview. Til og med film-filer kan spilles av rett fra ikonet, uten at QuickTime trenger å åpnes. Og for PDF-dokumenter på flere sider er det faktisk mulig å bla i dokumentet rett i Finderen. Snedig!

QuickTime X

Filmmodulen QuickTime er blitt vesentlig revidert, og det gjelder også spilleren. For det første er det helt nye avspillings-kontroller. Disse er nå flytende kontroller som faktisk forsvinner fra video-vinduet kort tid etter siste musbevegelse. Det samme gjelder for rammen rundt vinduet, slik at vinduet blir helt rammefritt. Både ramme og kontroller dukker opp igjen ved musbevegelse.

Videre har Apple kuttet ut Pro-versjonen av QuickTime som man tidligere måtte betale for. Nye QuickTime X inkluderer nå enkle redigeringsfunksjoner, muligheter for skjem-opptak samt mulighet for å laste opp filer til YouTube eller MobileMe - og også til iTunes i versjoner for iPhone og iPod touch, AppleTV og liknende.

Dock-mapper

Og til slutt nevner vi at mappevisningen i Docken nå har mulighet for å navigere med både mus og tastatur hierarkisk. Det betyr at man kan ha en tre-visning av filstrukturen i mapper, som for eksempel nedlastnings-mappen, i både Rutenett- og Liste-modus. Man kan navigere undermapper, og også gå tilbake trinn. En meget behagelig nyhet, som forenkler filhåndteringen vesentlig. Det er nesten så man skulle ønske at Finderen hadde en slik funksjon, for Cover Flow-visningen er ikke like rask.