Firedobler pc-lagring

Firedobler pc-lagring

Innen utgangen av 2009 kan vi få pc-er med lagringsplass på fire terabyte, eller 4000 gigabyte.

Det er Hitachi Global Storage Technologies som i dag skal annonsere en ny teknologi som vil firedoble plasskapasiteten på vanlige pc-er.

En ny teknologi for lesehoder gjør det mulig på presse inn mer data på harddiskene. Det betyr at stasjonære maskiner får plass til fire terabyte, mens bærbare kan romme en terabyte data.

Selskapet regner med at teknologien kan innføres i nye maskiner i 2009, sier teknologidirektør John Best i Hitachi Global Storage Technologies til IDGs nyhetsbyrå.

Magnetisk

Etter hvert som harddiskene blir mindre, blir det vanskeligere å oppdage magnetiske felter. Dette stiller større krav til følsomheten i lesehodene, opplyser Best.

De nye lesehodene er framtstilt med et materiale kalt CPP-GMR (current perpendicular-to-the-plane GMR), som ifølge Best skal øke nettopp følsomheten i lesehodene.

LES OGSÅ: Utvid plassen med eksterne disker

De nye hodene gjør det mulig i nær framtid å øke tettheten i diskoverflaten til 500 gigabit per kvadrattomme. Jo større tettheten blir i lagringsoverflaten, desto større datamengde blir det plass til. Per i dag er den vanlige tettheten om lag 200 gigabit per kvadrattomme.

Nobel-pris

Teknologien bygger på GMR (giant magnetoresistance - gigantisk magnet-resistans), en fysisk virkning som styrer ladning og omdreining av elektroner og med det muliggjør økt tettet og lagring på harddisker.

GMR-effekten ble oppdaget i 1988 av to fysikere, franske Albert Fert og tyske Peter Grunberg, som forrige uke fikk Nobel-prisen i fysikk for sin oppdagelse. Teknologien er helt sentral for den vanvittige økningen av lagringskapasitet i stadig mindre produkter de siste to tiårene, og dermed for populære masseprodukter som Ipoden.

Hitachi Global Storage Technologies ble etablert etter at Hitachi Ltd. kjøpte harddisk-divisjonen i IBM for to milliarder dollar i januar 2003.

Komponenter