Firefox vil konkurrere med Android

Firefox vil konkurrere med Android

Mozilla vil lage et os hvor alt er nettbasert. Skal gi flere plattformnøytrale mobil-app-er.

Selskapet bak Firefox og tilhørende applikasjoner annonserer at de vil lage et operativsystem for mobile enheter som kjører de fleste applikasjonene som nett-applikasjoner.

Mozilla vil gi eget utviklermiljø bygget rundt nettleseren Firefox mer å tygge på. De mener også at mobil-app-er som er knyttet til spesifikke plattformer som Ios og Android hindrer gode utviklere.

- Vi vil avdekke hva som hindrer gode utviklere av nettbaserte applikasjoner å lage mobile applikasjoner som på alle vis er likeverdige med plattform-applikasjoner bygd for iPhone, Android og Windows Phone 7, skriver en gruppe Mozilla-utviklere i en wiki-artikkel i følge vår nyhetstjeneste .

Reptil-os

Prosjektet har fått navnet «Boot to Gecko» (B2G) og skal gi et komplett operativsystem for internett.

Dette er om lag det samme som Google har holdt på med i noen år gjennom prosjektene Android og ChromeOS. Med basis i Linux ble et lettbent os beregnet for mobile enheter klart for tre år siden og Android ble verdens største mobil-os i fjor foran Symbian. I fjor kom også de første fungerende versjonene av et os med basis i nettleseren Chrome og med nettleser som arbeidsmiljø fra søkegiganten.

Forskjellen er at målet for Mozilla er en del annerledes enn for det store aktørene i mobil-os:

- Vi skal bryte kvelertaket proprietær teknologi har i markedet for mobile enheter, slo Andreas Gal som er en av lederne i utviklingen av B2G i en nettdiskusjon.

Gjenbruker Android

Forsøk på å lage løsninger som gjør det mulig å utvikle og skrive applikasjoner én gang og deretter enkelt porte den til mange forskjellige plattformer er en gammel visjon. De fleste forsøkene med å få det til har endt med bare sorgen.

Det er spesielt framveksten av html5, et sideoppsettspråk som gir rike grafiske muligheter uten kjipe innpluggingsmoduler, som nå skal gi rom for nøytral app-utvikling.

B2G starter ikke helt på bar bakke. Deler av driversettet til Android og kjernen i det os-et skal gi nødstarthjelp til prosjektet. Utviklingen skal foregå som et åpent utviklerprosjekt.