Fjernstyr Mac-en via iPhone

Fjernstyr Mac-en via iPhone

Dette ikke mindre enn geniale programmet for iPhone lar deg fjernstyre både mus og tastatur på Mac-en din.

Apple har selv kommet med et fjernkontroll-program for iPhone og iPod Touch kalt Remote, som man kan bruke til å kontrollere iTunes musikksamlingen med. I tillegg har Apple en applikasjon for iPhone og iPod Touch der man kan fjernkontrollere Keynote-presentasjoner. Men hva om man ønsker å overta styringen av musemarkøren eller tastaturet på for eksempel en Mac mini som mediesenter fra sofaen?

LES OGSÅ: Keynote 09 - hva er nytt?

Og før noen skriker ut Har dere ikke hørt om Apples trådløse mus og tastatur? så la det være sagt med en gang: Det er ikke en spesielt gunstig løsning. Hvorfor? I seg selv fungerer det greit nok, og vi har prøvd dette selv. Men hovedproblemet ligger i batteri-levetiden. Eller rettere sagt fraværet av dette. Apples Bluetooth-tastatur sluker batterier, og dessuten blir det fort liggende og samle støv.

Det samme kan sies om musen, som i tillegg sliter med gode kontaktflater: Har du et salongbord i glass, kan du glemme det. Og selv om du har et nummer av amerikanske Macworld liggende, er det slett ikke sikkert den optiske musen plukker opp signalene fra bladets overflate heller. Og til syvende og sist har du vel egentlig ikke lyst til å ha en musematte liggende fremme på stuebordet?

AirMouse

Men løsningen kalles AirMouse, og fungerer faktisk både for Mac og Windows-pc. Sistnevnte skal vi ikke bruke tid på, men med førstnevnte fungerer løsningen superbt.

LES OGSÅ: Snart én milliard nedlastede

Først installerer man en liten server-applikasjon på Mac-en, og deretter linker man opp en iPhone eller iPod Touch over det samme trådløse nettet. Ja, du leste riktig - denne løsningen krever WiFi. Hva med Bluetooth? Dessverre gir ikke Apple utviklere tilgang til denne ressursen, men det hadde selvfølgelig vært å foretrekke. Men om du ikke har et trådløst nett, kan du alltids vurdere å sette opp et AdHoc-nettverk fra en Mac med innebygd WiFi-kort.

En grunnleggende premiss er at man har en skjerm å se på. iPhone-klienten funger slik at den både kan kontrollere tastaturet og styre musen ved hjelp av bevegelser med telefonen eller via skjermen som styreflate. Musestyring med bevegelser krever noe trening, men styreflate-funksjonen er den enkleste, og fungerer utmerket. Til og med Apples bevegelser slik vi kjenner dem fra nyere bærbare er tatt med. Styreflaten fungerer både i horisontal og i vertikal orientering.

Hurtigtaster

Videre er det hurtigtaster for oppstart av Safari, iTunes og en kobling til Finder, men disse kan også spesial-tilpasses. Startes for eksempel iTunes, vil skjermen vise hurtig-taster for musikkavspilling, det vil si spill, pause, neste og så videre. For Safari vises navigasjons-knapper og andre funksjoner du kjenner fra bjelken med kommando-taster.

iPhone-klienten må man betale for - server-siden er gratis. Men tro oss - det er verdt alle de 35 kronene man må ut med. Demo-video kan ses under.

Les om: