Flere kjerner fra AMD

Flere kjerner fra AMD

Det har begynt å lekke informasjon om de kommende K8L-prosessorene fra AMD.

I første omgang er det snakk om tre serverprosessorer, en rekke prosessorer med fire kjerner og nye tokjerneprosessorer.

LES OGSÅ: Raskere tokjerne fra AMD

K8L, også kjent som Barcelona, er AMDs tilsvar på Intels Core 2 Duo-prosessorer. Nå har det kommet en oversikt over hvilke modeller som kommer til lansering.

Med den nye serien forandrer AMD også merkingen av prosessorene. De nye prosessorene vil være merket med hastighet i megahertz. Det vil altså bli slutt på benevnelser som 4000+ og så videre. I det nye systemet vil en prosessor med to kjerner og en hastighet på 2 500 megahertz hete Athlon 64 X2 2500, ikke Athlon 64 X2 4800+ som i dag.

Raskt til servere

Blant nyhetene er tre nye Opteron-prosessorer, alle med fire kjerner og to megabyte L3-Cache. De tre modellene vil kjøre på henholdsvis 2,2, 2,3 og 2,5 gigahertz. De raskeste variantene har oppgitt strømforbruk på 120 watt, for den enkleste modellen er forbruket 95 watt.

De andre nyhetene fra AMD er alle beregnet på forbrukermarkedet. Flesteparten av dem er basert på den nye Kuma-arkitekturen, og er utstyrt med to kjerner. Hastigheten strekker seg fra 1,9 til 2,9 gigahertz.

Endelig fire kjerner fra AMD

Det vil også komme flere modeller med fire kjerner, basert på Agena-kjernen. For disse prosessorene strekker klokkehastigheten seg fra 1,9 til 2,5 gigahertz. I likhet med Opeteron-modellene har de raskeste Agnea-prosessorene oppgitt strømforbruk på 120 watt, mens de enkleste modellene ligger på 95 watt.

LES OGSÅ: AMD klar med Quad FX

Alle de nye prosessorene er kompatible med AM2-sokkelen fra AMD, bortsett fra Athlon FX 2500 som kun vil fungere i sett av to prosessorer på Quad FX-plattformen, noe som vil gi en løsning med totalt åtte kjerner.

Opplysningene er ikke offisielt bekreftet av AMD, men det meste tyder på at dette er spesifikasjonene som vil være gjeldende når de nye K8L-prosessorene kommer på markedet senere i år.

LES OGSÅ: 80-kjerners prosessor

Les om: