Flere tilbyr Thunderbolt-kabler

Flere tilbyr Thunderbolt-kabler

Mac-brukere får endelig flere alternativer å velge mellom.

Det begynner for alvor å ta seg opp på Thunderbolt-fronten.

Ikke bare kommer det flere produkter som harddisker på markedet, nå begynner også utvalget med kabler å vokse.

Det betyr at Mac-brukere kan gå utenom Apple hva gjelder nettopp dette. At Thunderbolt er i ferd med å komme til Windows-pc-er er selvsagt en viktig årsak til dette.

De første Thunderbolt-portene ble introdusert av Apple i MacBook Pro i fjor, men lenge måtte Mac-brukerne nøye seg med å kjøpe en to meter lang kabel fra Apple til 379 kroner.

Kabel-ekslusiviteten ble imidlertid brutt da Elgato i april lanserte en 0,5 meter lang Thunderbolt-kabel for 59 dollar, cirka 350 kroner.

StarTech har nå lansert flere Thunderbolt kabler, den lengste er på tre meter og koster 57 euro, eller i overkant av 500 kroner inkludert mva. Kanex har dessuten kunngjort at de kommer med en to meter lang variant for 60 dollar, cirka 450 kroner inklusive mva, om kort tid, skriver Macworlds nyhetstjeneste.

At det kommer flere aktører inn på dette markedet og økt volum vil vi tro fører til at prisene på Thunderbolt-kabler vil falle drastisk, samt at flere produkter vil bli levert med medfølgende kabler.

Optiske kabler kommer

Nåværende Thunderbolt-implementasjon er basert på kobberbaserte kabler. Man forventer imidlertid at man snart også vil se optiske implementasjoner.

Mens da kobberkablene kan levere strøm til produktet som er koblet til - inntil 10 watt - vil dette ikke være tilfellet med de optiske kablene. Det betyr at Thunderbolt-produkter som brukes med dette vil kreve ekstra strømforsyning for å fungere. Fordelen med optiske kabler er på sin side at makslengden økes fra tre meter til flere titallsmeter.

Japanske Sumitomo har blant annet vist frem en 20 meter lang optisk kabel, men har ikke sagt noe om når denne slippes på markedet.

Hvorvidt det er mulig å lage kabler som baserer seg på optisk overføring av data, men som i tillegg kan levere strøm via separate ledere, er vi ikke sikre på. For lange kabler kan det imidlertid være vanskelig å overføre strøm med bakgrunn i at man i en lang kabel vil kunne få spenningsfall.

Les om:

Komponenter