Flom gir ekstremt prishopp på disker

Flom gir ekstremt prishopp på disker

Trenger du mer lagringsplass til pc-en din? Gjør deg klar til å knuse sparegrisen.

Storflommene i Thailand gir drastisk prisøkning på harddisker.

Store deler av harddiskproduksjonen foregår i Thailand, noe som så langt har fungert fint. Produksjonen har vært stadig økende, og prisene har sunket tilsvarende mye. Sist i sommer kunne vi melde at harddisker med tre terabyte lagringskapasitet hadde falt til under tusenlappen.

Siden juli har imidlertid Thailand vært rammet av store flommer, og den siste måneden har flommen rammet områdene rundt Bangkok, hvor både delene til harddisker og komplette harddisker produseres.

De ferskeste tallene fra anaylsebyrået IHS iSuppli anslår at harddiskproduksjonen vil være ned nesten 30 prosent i fjerde kvartal i år. Ved siden av å ramme produksjonen av nye bærbare på nyåret, har nedgangen i produksjon også ført til en rekordøkning i prisene for løse harddisker. Det ser heller ikke ut til å være håp om noen rask løsning på problemene. Både analytikere og de forskjellige produsentene frykter nemlig at det kan ta flere måneder før produksjonen er tilbake til normalt.

Økning på flere hundre prosent

Da vi i august kjøpte inn et par to terabyte harddisker til en NAS, ga vi like i underkant av 600 kroner per harddisk hos MPX. I forrige uke var tiden kommet for å utvide kapasiteten i NAS-en med ytterligere et par to terabyte harddisker, men det ble med tanken. Fra under 600 kroner har nemlig prisene økt til 1 500 kroner per harddisk, altså nesten tregangeren på et par måneder.

Tilsvarende økninger har vi sett fra alle harddiskprodusentene, uansett størrelse og modell. På de rimeligste tre terabyte harddiskene har prisene økt fra rundt 1 000 kroner til opp mot 2 400 kroner hos visse nettbutikker.

Sammenlign priser på nett

Det er imidlertid ikke like ille overalt, for mens noen butikker har vært tidlig ute med å sette prisene kraftig opp, er det flere som fortsatt holder litt igjen. Det fører til at det nå, mer enn noen gang, er lurt å sjekke prissammenligningstjenester før du går til innkjøp av nye harddisker.

Prisene på en Western Digital Caviar Green 3TB varierer fra rundt 1 500 kroner helt opp til nesten 2 800 kroner. For samme modell med en tearbyte lagringsplass varierer prisene fra rundt 800 kroner helt opp til 1 500 kroner.

Ønsker du en litt raskere harddisk, kan det også være mye penger å spare. Vi fant for eksempel Western Digital Caviar Black 2TB til 1 199 kroner som laveste pris, og helt opp til over 3 000 kroner som høyeste pris. Det kan se ut som at det kan være et godt tips å styre unna Euronics, i alle fall om du vil ha en Seagate Barracuda XT 2TB, der må du nemlig punge ut hele 3 999 kroner for en slik. Da kan det være lurt å heller sjekke for eksempel Netshop XL, hvor den samme harddisken akkurat nå koster 1 195 kroner.

I tillegg til å sjekke prisene nøye før du handler kan det være et tips å se på alternative løsninger. Vi har nemlig sett tilfeller der det kan være rimeligere å kjøpe en NAS eller medielink med en til to terabyte lagringsplass, enn å kjøpe harddisker løst.

En god nyhet for dem som skal bygge ny pc, eller oppgradere den de allerede har, er at prisene på SSD-er enn så lenge ikke har steget merkbart i pris.

Alle prisene har blitt undersøkt på www.prisjakt.no, hvor det også er mulig å se prisutviklingen for de forskjellige varene.

Les om: