Flom kan gi tomme disk-hyller før jul

Flom kan gi tomme disk-hyller før jul

Norske elektronikkforhandlere frykter å gå tomt for disker før jul.

Flomkatastrofen i Thailand kan føre til at hyllene for harddisker blir tomme i norske data- og elektronikk-butikker.

Expert-kjeden sier rett ut til PC World at de frykter tomme harddisk-hyller. Budskapet fra Elkjøp er det samme, selv om Elkjøp svarer i litt mildere ordelag – at det kan være lurt å kjøpe harddisk nå.

Ettersom eksterne disker i kabinett er blitt en populær julegave til pc-brukere i familien, kan flommen i Thailand skape problemer i den norske julegave-handelen.

I tillegg kan situasjonen ramme pc-produsentene, som ikke får nok disker til å montere inn i sine nye pc-er.

Ekstremt prishopp

Her på PCWorld.no fastslo vi allerede tidlig i november at flommen i Thailand var i ferd med å gi ekstremt prishopp på disker. Grunnen er at noen av de største og viktigste fabrikkene som produserer harddisker, ligger i eller i nærheten av Bangkok, hovedstaden i Thailand, som har vært rammet av langvarig ekstrem-flom – helt siden i sommer.

I tillegg ligger noen av de viktigste fabrikkene som produserer komponenter til harddisker, i det samme området. Blant dem er Nidec, et japansk firma som produserer tre fjerdedeler av motorene som harddisk-produsentene benytter.

Den reduserte disk-produksjonen har frem til nå først og fremst skapt kraftig prisøkning. På et par måneder er prisen på enkelte disker blitt tredoblet på det norske markedet, ifølge undersøkelser PCWorld.no har foretatt .

Tross meldinger om at noen produsenter nå har greid å flytte en del av produksjonen til andre steder i tillegg til at flommen trolig er på tilbakegang, frykter norske distributører og forhandlere av disker at situasjonen kan skape problemer for norske kunder langt inn i julehandelen.

Expert frykter tomme hyller

– Kan vi risikere tomme hyller når det gjelder denne varen før jul?

– Ja, det kan vi risikere, svarer nordisk kategori- og innkjøpsdirektør Pål Trudeng hos Expert på PC Worlds spørsmål. Han fremholder at Expert jobber kontinuerlig for å sikre de volum som kjeden kan få tak i, via sine leverandører og internasjonale nettverk.

– Vil flommen få langsiktige konsekvenser for produsenter av disk- og lagringsutstyr også etter at flommen går tilbake, eller forventer man en rask normalisering?

– Vi forventer konsekvenser inn i første kvartal neste år, men tror situasjonen normaliserer seg raskt når flommen trekker seg tilbake. Det store spørsmålet da er hvor stor etterspørselen har blitt i mellomtiden, sier Experts talsperson.

Elkjøp: – Kjøp nå!

Også hos Elkjøp overvåkes situasjonen nøye, opplyser Line Lauvsnes Oddekalv, kommunikasjonsrådgiver hos Elkjøp Nordic AS, til PC World.

– Det være lurt å kjøpe det nå, sier Lauvsnes Oddekalv.

Hun påpeker at situasjonen også kan påvirke andre produktsjangere enn harddisker:

– Det er veldig viktig for oss at våre kunder skal kunne få de varene de ønsker seg. Foreløpig har vi disse produktene tilgjengelig, men vi er usikre på utviklingen fremover, både før og etter jul. Gitt denne usikkerheten vil vi uansett råde våre kunder til ikke å vente for lenge, da det er vanskelig å love at vi vil klare å opprettholde den gode tilgjengeligheten vi har nå. Vet du at du trenger en harddisk, en bærbar pc eller et kamera, så kan det være lurt å kjøpe det nå, sier Lauvsnes Oddekalv hos Elkjøp.

Også Expert er redd for at flommen kan skape problemer for mer enn bare harddisk-leveransene:

– Vi forventer at flommen også vil kunne påvirke andre produktgrupper, men har ikke fått den fulle oversikten over omfanget, sier Pål Trudeng hos Expert.

– Blir også leveransene av SSD rammet, eller betyr dette tvert imot en ekstra sjanse for SSD-produsentene til å kapre større markedsandeler?

– Ikke det jeg kjenner til, men vi har ikke oversikten over om det er andre kritiske komponenter som også kan bli berørt. Dette arbeidet pågår kontinuerlig, sier Trudeng.

Holder kundene oppdatert

Elkjøp legger vekt på å gi kundene råd om den situasjonen som er oppstått.

– Vi følger situasjonen og utviklingen tett, og håper å kunne holde våre kunder underrettet om hva de bør foreta seg fremover, sier Line Lauvsnes Oddekalv hos Elkjøp.

Les om: