Folkelig Mac-database

Folkelig Mac-database

Apple-eide Filemaker har gått tilbake til røttene og lanserer nå et folkelig databaseprogram for Mac-brukere: Bento.

Bento er navnet på det nye databaseprogrammet fra Filemaker, Inc. Dette er et enkelt kartotek- og databaseprogram som er tett integrert mot Apple-programmene Adressebok og Ical, slik at det skal være lett å organisere kontakter, avtaler og gjøremål i en samlet løsning.

Foruten privatpersoner er Bento myntet på bruk blant annet i foreninger og frivillige organisasjoner samt i skoleverket, ifølge Filemaker Inc.

Brukergrensesnittet i det nye programmet har mange likhetstrekk med Itunes og andre brukervennlige Mac-programmer.

Bento er nå tilgjengelig for gratis nedlasting i en betaversjon som utløper i februar. Den endelige versjonen vil komme i salg like etter årsskiftet og vil koste snaut 50 dollar. Det vil også komme en familieversjon for snaut 100 dollar.

Lang historie

Filemaker, Inc. ble etablert i 1998 som en heleid datterbedrift av Apple. Filemaker-navnet oppsto imidlertid allerede tidlig på 1980-tallet hos et programvarefirma som i sin tid ble kjøpt opp av Apples daværende programvareavdeling, Claris.

Filemaker-databaseprogrammet hadde lenge en spesiell status blant Mac-brukere som en særdeles enkel og brukervennlig databaseløsning som hvem som helst kunne bruke, også folk uten databaseskolering.

I 1992 kom den første Windows-utgaven av programmet, med identisk brukergrensesnitt på Mac- og Windows-plattformen.

Tre år senere skjedde det en markant endring med Filemaker. Fra å ha vært et "flatt" databaseprogram ble det nå ombygd til et fullverdig relasjonsdatabase-program. Selv om det fortsatt var brukervennlig sammenlignet med mange konkurrenter, ble det nå i større grad et program som krevde profesjonelle databaseutviklere til å utarbeide de stadig mer komplekse løsningene som programmet ble utviklet for.

Filemaker Pro foreligger for øvrig nå i versjon 9.

LES OGSÅ: FileMaker i versjon 7

I en tid da frittstående databaseprogrammer ikke er særlig etterspurt blant pc-brukere flest - det må være en evighet siden PC World sist brakte en sammenlignende test av databaseprogrammer - er Filemaker Pro et av de får programmene som har greid seg bra, med over 10 millioner solgte kopier opp gjennom årene, både på Mac- og Windows-plattformen.

LES OGSÅ: Brukervennlig Access-konkurrent

Etterhvert falt nok mange hobbybrukere fra, og det er nok mange blant disse som nå ser med spenning på om Bento kan være svaret på 10 års venting på en nytt, folkelig databaseprogram fra Filemaker-folkene. Programmet vil imidlertid være et rent Mac-program - foreløpig snakkes det ikke om noen Windows-versjon. Programmet kan for øvrig heller ikke brukes av Mac-brukere som ikke har oppgradert operativsystemet til nyeste versjon - 10.5 Leopard.