Forskere får mer ut av pc-er på tur

Forskere får mer ut av pc-er på tur

Norskledet EU-prosjekt skal lære den bærbare å spare på kreftene.

Bruk av PC når man er på farta kan by på problemer, enten det dreier seg om lav batterikapasitet eller dårlig nettforbindelse.

Nå jobber 15 partnere i EU-prosjektet Music meden mulig løsning, melder Gemini, en forskningsavis med NTNU og Sintef som dekningsområder.

Forskjellige steder, forskjellige behov

Geir Horn på Sintef Ikt forklarer at det dreier seg om å tilpasse maskinens ressursbruk omgivelsene. Det er Sintef som leder prosjektet.

- Det handler om kapasitet, nettilgang og ressurser. På kontoret, på flyplassen eller hos Starbucks har vi tilgang til et trådløst nettverk med god kapasitet. Vi kan med letthet se en video på skjermen vår. Men når vi beveger oss ut, har vi bare 3G eller UMTS som er mindre enn 15 % av kapasiteten til et trådløst nett. Og på hytta har vi kanskje bare GPRS med enda lavere kapasitet, sier han til Gemeni.

Automatisk tilpasning

Tanken bak Music-prosjektet er å få maskinen til å utføre visse handlinger som får programvaren til å tilpasse seg fysiske faktorer som batteri og nettverkskapasitet, eller skape bruksmønstre som fører til at en applikasjon får mer maskinkapasitet enn et annet program.

- Det er utrolig mange kombinasjoner av handlinger en computer kan utføre – alt etter hva man har av nettverk, lys og batterikapasitet, sier Horn.

Om man for eksempel er på reise og det er viktig at maskinen er på over en lengre periode, kan den få beskjed om å senke lysstyrken på skjermen, eller redusere ytelsen på nettverket.

- Bedre nettytelse

Prosjektet skal også få maskinen til å tilpasse seg dårlig nett. Dersom maskinen laster ned e-post som den pleier kan store vedlegg ta svært lang tid å laste ned. Det gjør at du gir opp og kanskje aldri får lest det viktige brevet som ligger og venter lenger bak.

- Med Music vil programvaren skjønne at du har dårlig nett, sløyfe nedlasting av store vedlegg og bare sørge for at du får opp tittel og avsender på e-postene. Slik kan du velge hvilke brev du vil laste ned fullstendig, forklarer Horn.

Det endelige slippet av Music skal foregå neste år.

Komponenter