Forskerne får hjelp fra Playstation 3

Ubrukt prosessorkraft fra Playstation 3 hjelper forskere ved Stanford-universitetet.

Publisert Sist oppdatert

Stanford-universitetet har i flere år kjørt et prosjekt kalt Folding@home, hvor brukere kan velge å donere ubrukt datakraft. Det gjøres ved at brukerne installerer et lite program som ser ut som en skjermsparer, dette programmet aktiveres når maskinen står på, men ikke er i bruk.

LES OGSÅ: La PCen redde verden

En enkelt maskin gjør ikke store forskjellen, men når det blir tilstrekkelig mange av dem utgjør de en samlet datakraft som overgår en hver superdatamaskin. Det har blitt ekstra tydelig i tiden etter Sony lanserte en Folding@home-tjeneste for Playstation 3-brukere.

PS3-maskiner som står på, men ikke er i bruk, leverer nå enorme mengder datakraft til universitets forskningsprosjekter. Den totale regnekraften i Folding@home er rundt 700T Flops. Nesten 400 av dem kommer fra de rundt 250 000 PS3-maskinene som er med i programmet, ifølge Sony.

Sony leder an

De får støtte på prosjektets hjemmeside, som viser at PS3-maskiner leverer mer enn dobbelt så mange T Flops som Windows-baserte maskiner. Det gir Sonys PS3 en klar førsteplass på lista.

Forskerne ved Stanford bruker all denne datakraften til avanserte proteinberegninger, i et forsøk på å finne løsningen på en rekke sykdommer, som Cystisk Fibrose, Alzheimer og flere typer kreft.

Slike beregninger krever ekstreme mengder datakraft. Folding@home fungerer ved at Stanfords egne servere fordeler oppgaver som de sender ut til tilgjengelige datamaskiner, og nå også spillkonsoller. Disse maskinene starter beregningene når de ikke er i aktiv bruk.

All publisiteten rundt Sonys inntreden i Folding@home-prosjektet har ført til at det også har kommet til flere pc-brukere. Antallet aktive pc-er har økt med 20 prosent den siste måneden, ifølge Sony.

PC-versjonen av Folding@home-programmet kan lastes ned direkte fra universitets nettsider.

LES OGSÅ: Strukturerer livets gåter