Første pc med Playstation-motor

Første pc med Playstation-motor

En ny pc fra Toshiba låner noen triks fra spillbransjen.

Pc-ene er de første som bruker Spursengine, en multimedie-prosessor basert på den samme Cell-brikken som driver Playstation 3. Pc-en kommer i salg i Japan i juli.

De bærbare modellene Qosmio G50 og F40 er bygd opp med denne brikken som inneholder flere av de samme prosesseringselementene (SPE - Synergistic Processing Elements) som Cell Broadband Engine.

Cell-brikken brukt i Playstation 3 har åtte SPE-kjerner samt en Power PC hovedprosessor. SPE-kjernene står for tallknusingen som ligger bak den imponerende grafikken i PS3. Spursengine SE1000 vil gjøre mye av den samme jobben i en bærbar pc.

Ny video-behandling

Operativsystemet i Toshiba-pc-ene kjører på en Intel Core 2 Duo-brikke, mens Spursengine vil behandle prosessor-intensive oppgaver, som å behandle høydefinisjonsvideo. Dette åpner for at den bærbare pc-en kan ta på seg et par ganske nye typer oppgaver, skriver IDG News.

Ifølge Toshiba vil disse bærbare pc-ene kunne oppskalere levende bilder i standarddefinisjon til høydefinisjon, og kode om digital-tv til formatet MPEG4 i sanntid. Slik kuttes størrelsen på filene åtte ganger, og dermed vil det ta halvparten så lang tid å brenne video på dvd etterpå, sammelignet med det som er vanlig i dagens maskiner.

En annen ny funksjon er ansiktsnavigering. Dette innebærer at ansikter som dukker opp på film blir kjent igjen, og vises som miniatyrbilder slik at man kan lage en visuell indeks for videoen.

Tung sak

Man kan da finne igjen personer eller scener der de dukker opp ved å klikke på miniatyrene. Pc-ene kan også dele inn scener i brukernes egne filmer slik at de kan sees scene for scene, eller analysere bildene for å få frem bestemte visninger.

Qosmio G50 har en skjerm på 18,4 tommer, 500 GB harddisk, NVidia GeForce 9600M grafikkprosessor, to tv-tunere og 802.11n trådløsnett i . Maskinen er en tungvekter på 4,9 kilo og måler 45 x 31 x 8 cm.Batterilevetiden er oppgitt til 4 timer.

Det er uklart når maskinene blir lansert i Europa. Prisen i Japan ligger på rundt 15 000 kroner.

Les om:

Komponenter