Førsteinntrykk av iPad mini

Førsteinntrykk av iPad mini

Liten, lett og lekker - men det synes at den ikke har noen Retina-skjerm. Amerikanske Macworld har prøvd Apples nye lille nettbrett.

iPad mini kommer ikke i butikkene før 2. november, men våre amerikanske Macworld-kolleger Dan Moren og Jason Snell fikk anledning til å tilbringe litt tid med den etter tirsdagens Apple-event i San Jose i California.

Deres konklusjon er at ja, det er en liten iPad, men det er ikke alt. Nedenfor kan du lese deres førsteinntrykk.

«Hands on»

Som Apples sjefer fremhevet under lanseringen er iPad mini først og fremst en iPad. Den er utvilsomt imponerende liten og lett når du plukker den opp, men de fleste funksjoner som du har lært deg å kjenne på iPad finnes også på den mindre varianten, deriblant hodetelefon-utgangen, strømknappen, volumkontrollene, hjemknappen og så videre.

Men til tross for disse likhetene er det vanskelig å formidle hvor annerledes iPad mini føles sammenlignet med modellene i full størrelse. Det er vanskelig å tro at bare noen år etter at vi ble forundret over Apples nettbrett for første gang, at noe som er så mye mindre og lettere kan tilby en fullverdig iPad-opplevelse.

Og iPad mini er ikke mindre velpolert eller veldesignet enn sine storesøsken. Det er ikke enhet som føles "billig" - kombinasjonen av metall og glass er ekstremt attraktiv. Akkurat som med iPhone 5 føles det ut som den er laget av ett stykke og ikke sammensatt av deler.

Fargeskalaen forsterker den følelsen. Akkurat som iPhone 5 kommer iPad mini i svart (med en mørk bakside) eller hvit (med en sølvfarget bakside), langt i fra de fargeglade nyansene på iPod nano eller iPod touch.

Passer perfekt i hånden

Apple gjorde et kompromiss da de valgte en skjerm på ti tommer til førstegenerasjons iPad: den store skjermen (og vekten) gjorde at den var altfor stor å holde med en hånd. Det var (og er) en enhet for to hender (eller en hånd og et kne for den saks skyld), men den passer ikke i din håndflate.

Det gjør derimot iPad mini. Dersom du har små hender og vil holde den i liggende stilling, kan det imidlertid være litt vanskelig. I stående modus er det bare å holde den nederst mellom tommelen og pekefingeren på samme måte som man holder en bok. Det er lett å holde iPad mini på den måten og det føles helt naturlig. Den er dessuten så liten og lett at vi tror at barn kommer til å elske den.

Til forskjell fra tidligere iPad-modeller har rammen rundt iPad mini ikke samme størrelse hele veien rundt. I stående modus er rammene til venstre og høyre betydelig tynnere, som på en iPhone. Å legge tomlene på enheten betyr derfor at du er nær berøringsskjermen. Vi mistenker at Apple anså det som greit greit å gjøre rammen mindre, ettersom enheten er så lett at man kan holde den i en hånd.

I landskapmodus havner de store rammene på siden, noe som gir deg plass nok til dine tomler. Samtidig undrer vi litt på hvordan iPad mini virkelig er å bruke med en hånd. Å sveipe og peke med tommelen er mulig, men anstrengende.

(Vi lurer også på om ikke utviklere kan bli tvunget til å endre grensesnittet i sine apper for at det skal bli enklere å benytte seg av bare en hånd. En Apple-representant vi snakket med indikerte at den nye rullefunksjonen i iBooks-appen er laget for å gjøre det enklere for brukere av iPad mini å lese uten å måtte strekke ut sine tomler for å bytte side.)

iPad mini er er smal nok i stående modus for at man skal kunne skrive på tastaturet med tommelen - på sett og vis er det som en gigantisk iPhone. Å skrive med tommelen på en iPad i full størrelse er betydelig vanskeligere, såfremt man ikke har hender som en basketspiller. Vi hadde ikke mye tid til å teste enheten, men med tanke på den mindre størrelsen skulle vi tro at det kommer til å være litt vanskeligere å skrive med alle ti fingre på en iPad mini enn på en iPad i full størrelse.

En mindre skjerm

Alle som har vent seg til å bruke en iOS-enhet med Retina-skjerm kommer umiddelbart til å merke at iPad mini ikke har en: pikslene synes nemlig tydelig. Det minner litt om å se på en iPhone 3GS. Det er en bra, lyssterk skjerm, men om du er Retina-frelst. kommer du til å være en anelse misfornøyd.

Både bilder og tekst ser bra ut på skjermen. Gjennom å benytte seg av nøyaktig samme antall piksler som finnes i iPad 2 og samtidig minske den fysiske størrelsen på skjermen, blir resultatet en høyere oppløsning. Som en følge ser alt litt bedre ut enn på iPad 2. Vi testet en rekke ulike apper og hadde ikke noen problemer med å peke riktig, dette til tross for at hvert eneste element på iPad mini er noe mindre enn på en fullstørrelses-iPad.

Det som er virkelig fantastisk med iPad mini, kanskje dens mest overraskende egenskap, er at samtidig som den har en betydelig større skjerm enn sine Android-baserte konkurrenter, så er den lettere enn hva de er. Det spiller en stor rolle, ettersom det innebærer at denne enheten vinner i to dimensjoner. Apple har på et vis klart å trykke inn en større skjerm som takler krevende apper i en pakke som veier mindre. (Visstnok er den 80 dollar dyrere enn tilsvarende Nexus 7 og 115 dollar dyrere enn tilsvarende Kindle Fire HD, men man kan ikke få alt.)

iPad mini Smart Cover

iPad mini-eksemplaret vi testet var utrustet med et såkalt iPad mini Smart Cover. Generelt fungerte dette tilbehøret mer eller mindre som dens motsvar til den fullstore iPad-en. Gjengene av metall er imidlertid erstattet med samme material som brukes til selve beskyttelsesfutteralet, så designen er litt mer enhetlig. Tilbehøret var lett å ta på og av, dessuten er det så lite at det knapt tilfører noen ekstra vekt til den allerede lille iPad mini.

Generelt er vi litt skeptiske til beskyttelsesfutteraler for så små enheter som iPad mini, men Smart Cover virker å være et bra komplement. Det kjennes faktisk som man bærer en liten notatblokk i hånden når futteralet er på. Skulle man velge et større futteral, kommer muligens følelsen av letthet og tynnhet forsvinne.

Så er det bare å vente

Hvis du tror at iPad mini bare er en liten iPad, vel, da har du på sett og vis rett. Men du må prøve den for at du skal forstå vitsen med den. Den er liten, lett og har et bra format. Skjermen er bra, selv om den absolutt ikke er av Retina-kvalitet. Først når du ser en iPad mini og får holde den, da vil du vite om du vil ha en eller ikke. Dessverre må du vente til 2. november innen du kan ta turen til nærmeste Apple-forhandler for å sjekke den ut med dine egne øyne.

Skrevet av: Dan Moren og Jason Snell, Macworld.com
Oversatt av: Kirsti Østvang, Macworld.no

Les om:

Komponenter