Førsteinntrykk av nye iPad

Førsteinntrykk av nye iPad

Apples nye iPad har nå ankommet Norge. Her er vårt inntrykk etter et knapt døgns bruk.

Det er bare å si det først som sist: Nye iPad er den beste iPad-en noensinne.

Hvorfor? Først på grunn av den nye Retina-skjermen.

Retina hva for no'?? Det er ordet Apple bruker for å beskrive en skjerm med høy nok pikseltetthet til at du ikke kan skjelne enkeltpiksler fra hverandre fra vanlig leseavstand.

Retina-skjermen kommer med oppløsning på 2048x1536 punkter (til samen 3,1 millioner punkter) og har en pikseltetthet på 246 punkter per tomme (ppt). Og skjermen er bare 9,7 tommer stor. Til sammenligning har en HDTV en oppløsning på "bare" 1920x1080 punkter. Ifølge Apple byr skjermen også på 44 prosent bedre fargemetning sammenlignet med iPad 2.

iPad-skjermen har for øvrig lavere pikseltetthet enn iPhone 4 og 4S (264 ppt mot 326 ppt), men fordi du generelt holder iPad lengre unna øynene enn iPhone, så klassifiseres begge som Retina. Man bør egentlig se skjermen selv, for forbedringen er litt vanskelig å beskrive. Ja, så er den skarp, men var ikke skjermen til iPad 2 det også? har flere spurt oss om.

Noen har sagt det er som å få et nytt par briller. Andre sammenligner effekten med oppgraderingen fra iPhone 3GS til 4 (da Apple gikk over til Retina-skjerm på iPhone). Teksten er virkelig sylskarp. Bilder og video likeså, forutsatt at de er av høy nok kvalitet. Både kontrast og fargegjengivelse er svært bra, men iPad-en er fremdeles ikke veldig godt egnet for bruk i direkte sollys.

En del apper har ennå ikke fått såkalt Retina-støtte, det samme gjelder de fleste nettsider. Faktisk så oppleves skjermen nesten for bra i noen tilfeller, særlig i nettleseren - den setter webbasert grafikk i et dårlig lys. Tekst har den imidlertid ingen problemer med å håndtere. Det skaleres autoamtisk. En liten bonus er at apper som er laget kun for iPhone, men som skaleres opp dobbelt, som da er mulig, ser mye bedre ut på nye iPad enn iPad 2.

Krevende skjerm

Bedre grafikk krever for øvrig mer lagringsplass, slik at apper kommer til å ta mer plass. Det er noe å tenke på når man skal velge lagringsplass i sin nye modell. Fremdeles er det 16 GB, 32 GB og 64 GB som er gjeldende lagringskapasiteter. (Vårt tips: Ta så mye du kan, så mye du har råd til.)

Ellers oppleves nye iPad også som raskere enn før. Ikke enormt, med generelt ligger den ørlitt foran forgjengeren på det meste. Størst forskjell er det i spill og grafikkrevende apper. Dette skyldes en ny tokjerners A5X-prosessor med firekjerners grafikk. Mer internminne er det også, opp fra 512 MB til 1 GB.

At ytelsen ikke er voldsomt raskere, skyldes trolig at den nye skjermen trolig krever en del mer kraft enn forrige modell. Vinninga går opp i spinninga, kan man vel si.

Tyngre og tykkere

Batteritiden på nye iPad skal ifølge Apple være som før, det vil si på 10 timer. Batteriet er imidlertid mye større, det har økt fra 25 watt-timer til 42,5 watt-timer. Med tanke på den nye maskinvaren er det imponerende med lik batteritid, økningen kommer på bekostning av størrelse og vekt på selve nettbrettet.

Designmessig er nye iPad lik forrige iPad. Mange ønsker seg alltid ny design når Apple lanserer nye produkter, men selskapet har ikke for vane å endre dette fra generasjon til generasjon. Med sin bakside i aluminium og runde kanter, synes jeg dette er en design som fremdeles tar seg bra ut. Og den ligger forsåvidt behagelig i hendene.

Den mest merkbare forskjellen i negativ retning er at nye iPad ikke er noe mindre enn forgjengeren, snarere tvert imot. Den veier 50 gram mer (662 gram) og er 0,6 mm tykkere (9,4 mm). Det høres ikke veldig mye ut, og nye iPad er fremdeles tynn, men det er ikke helt uvesentlig heller. For dem som synes iPad 2 er for tung, vil ikke nye iPad være noe bedre. Den er lettere enn første iPad, så her vil det være motsatt.

Vi må prøve ut nykommeren mer før vi konkluderer om endringen har noen effekt på våre stakkars (skjerm)skuldre.

Andre nyheter

Ellers merket jeg, som mange andre, at nye iPad blir varmere enn forrige modell. Vi snakker ikke varm som i ’hot’, men 'warm'. Det har rast en debatt i løpet av uka om dette er et stort problem eller ikke. Foreløpig konklusjon: Det er ikke ubehagelig, men det merkes. Jeg har for øvrig opplevd langt varmere iPhone-er, for å ikke snakke om MacBook Pro-er.

Kameraet på baksiden - nå kalt iSight - er også oppgradert. Det er en blanding mellom kameraet i iPhone 4 og 4S; fem megapiksel-sensoren er den samme som i iPhone 4, mens det fem-delte objektivet er hentet fra iPhone 4S. I tillegg til å ha økt fra 0,7 til fem megapiksler, er kvaliteten på videoopptak fra 720p til 1080p.

iSight-kameraet ser ut til å være langt bedre enn på iPad 2, noe som er gledelig nytt for dem som ønsker benytte seg av kameraet på iPad-en. Frontameraet - FaceTime-kameraet - er fremdeles like dårlig som før (VGA-kvalitet) - litt kjipt, da jeg kunne godt ønske meg bedre kvalitet på videosamtaler også.

Diktering, den ene lille Siri-funksjonen Apple valgte å gi nye iPad, fungerer ikke på norsk. Du må svitsje over til engelsk (eller et annet av de støttede Siri språkene). Også synd, da dette fungerer svært bra - og det kan brukes til mer enn bare moro. Trolig er vi mange år unna å få Siri her til lands.

En annen nyhet som vi i Norge ikke får glede av, er 4G-støtte. Nye iPad støtter surfing over såkalte LTE-mobilnettverk, bare ikke over frekvensene som brukes her til lands (eller i resten av Europa, for den saks skyld). Den har riktignok støtte for raskere 3G-nett, det vil si HSPA+ (opptil 21 Mbps) og DC-HSDPA (opptil 42 Mbps), hvor det er tilgjengelig. iPad 2 støttet kun HSDPA, som gir maks 7,2 Mbps.

Fortsettelse følger

Det er lett å gjøre seg opp en mening om nye iPad, spesielt om man har prøvd tidligere modeller. Men vi ønsker å gå grundig til verks i testingen vår, derfor byr vi nå bare på dette førsteinntrykket. Man rekker ikke få med seg alle viktige aspekter på (under) 24 timer - det kan være funksjoner eller bruksområder man ikke får et ordentlig inntrykk av før etter en stund. Vi kommer derfor tilbake med en fullstendig test i neste uke.

Vi kan imidlertid si at nye iPad ikke nødvendigvis er et must dersom du allerede har iPad 2. Skjermen er en stor forbedring, men om dette ikke er spesielt viktig, og du heller ikke har behov for bedre kamera, er det kanskje bedre å spare pengene til noe annet. Har du første iPad, stiller saken seg annerledes. Her er det mye mer å hente, både med tanke på skjerm, men også ytelse og ikke minst utforming og design.

Og hva hvis du aldri har eid et nettbrett? Følg med for vårt endelige kjøperåd i neste ukes test.

Les om: