Fortsatt nedgang i pc-salget

Fortsatt nedgang i pc-salget

Aggressiv prising var ikke nok til å løfte omsetningen på det vest-europeiske pc-markedet i fjerde kvartal.

Ifølge analysebyrået Gartner ble det solgt tilsammen 16,3 millioner pc-er i Vest-Europa i fjerde kvartal. Det er en nedgang på 16 prosent fra samme periode året før.

Til sammen ble det solgt 58,5 millioner enheter i Vest-Europa i 2011, en nedgang på 16 prosent fra 2010.

Prisfallet ikke nok

Fjerde kvartal 2011 var fjerde kvartal på rad med nedgang i pc-salget i regionen. Særlig pc-markedene i Italia, Hellas, Portugal og Spania er rammet.

- Til tross for aggressiv prising og spesielle juletilbud var det andre produkter som fanget konsumentenes interesse, som smarttelefoner, nettbrett og ebok-lesere, sier Gartner-analytiker Meike Escherich i en pressemelding.

- Prisfallet var ikke nok til å løfte salget av pc-er i konsumentsalget til de nivåene vi har sett tidligere år, sier hun.

Ifølge Gartner ble den positive effekten som Windows 7-oppgraderingene har medført i bedriftsmarkedet utkansellert av den usikre verdensøkonomien.

I bedriftsmarkedet gikk pc-salget ned med 13,5 prosent i løpet av kvartalet, mens omsetningen i forbrukermarkedet gikk tilbake med 18 prosent.

Asus rykker opp

Ifølge tallene fra Gartner beholder HP plassen som den største pc-produsenten i Vest-Europa. Selskapet mistet 15,7 prosent av omsetningen i fjerde kvartal, men økte samtidig avstanden til Acer, som er nummer to på listen.

Vekstvinneren var Asus. Selskapet inngikk i løpet av kvartalet flere viktige avtaler i forhandlerkanalen, og rykket med det opp til en tredjeplass på listen over de største produsentene, foran Dell og Lenovo.

- Asus har lykkes med å skifte ut porteføljen fra bærbare til mer tradisjonelle pc-er, og vokste raskere enn markedet i løpet av perioden, sier Escherich.