Fortsatt nedgang i pc-salget

Fortsatt nedgang i pc-salget

Det selges seks prosent færre pc-er enn i fjor, men Gartner spår at oppturen er nær.

Analyseselskapet Gartner spår en liten bedring i pc-markedet allerede på slutten av året, men leverandørene må forberede seg på et magert halvår før det. Det betyr to blytunge kvartaler til før pc-markedet kan se lyset i enden av tunnellen.

Gartner holder dermed fast på sine tidligere spådommer om rundt 274 millioner solgte pc-er i år, en nedgang på seks prosent i forhold til 2008.

For en måned siden spådde Gartner en fall på 6,6 prosent i 2009. I mars var Gartners spådommer enda mørkere, med en nedgang på 9,2 prosent i år.

Til tross for fortsatt nedslående tall er Gartner ikke veldig pessimistiske. Ifølge selskapet vil bedre tider komme raskere enn ventet.

Skikkelig oppgang

Allerede i 2010 kan pc-bransjen forberede seg på en skikkelig opptur igjen. Da skal pc-markedet øke med 10,3 prosent, tror Gartner.

Samtidig advarer selskapet for alt for mye optimisme. Krisen er ikke over, og det kan komme flere harde smeller før det definitivt har snudd.

- Pc-salget er sterkere enn vi hadde forutsett for noen måneder siden. Det gjelder egentlig alle markeder, men spesielt i Øst-Europa er forbrukerne mer på hugget enn ventet, sier forskningsdirektør George Shiffler i Gartner, i en pressmelding.

Bedriftene sliter

Men særlig bedriftsmarkedet er fremdeles langt nede.

- Vi ser at markedet for bedriftspc-er fortsatt er i krise, og mye av veksten i forbrukersegmentet kommer fordi man endrer innkjøpspolitikken, heller enn at den totale etterspørselen er på vei opp, sier Shiffler.

Billige bærbare er det største vekstsegmentet.

- Men for første gang ser vi en nedgang i veksten også der, sier Shiffler.