Fortsatt usikker OLED-fremtid

Fortsatt usikker OLED-fremtid

OLED-skjermteknologiens fremtid er fortsatt usikker, til tross for vekst i 2008.

På årsbasis har omsetningen av OLED-baserte skjermer vokst med 60 prosent målt fra utgangen av september i fjor til slutten av september i år.

Men samtidig sank omsetningen i tredje kvartal i år med 11 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Lcd har bitt seg fast

Den etablerte lcd-teknologien har bitt seg så godt fast i markedet at det er vanskelig for ny teknologi å true lcd-teknologiens posisjon.

LES OGSÅ: Papirtynn OLED-skjerm

Hovedproblemene for OLED-teknologien er fortsatt høye produksjonskostnader og høy feilrate som gjør at en altfor stor del av produksjonen må kasseres.

I lys av finanskrisen og presset fra det eksisterende lcd-markedet har analysefirmaet Displaysearch, som har hovedkvarter i Texas, nå nedjustert sin prognose for veksten i OLED-markedet for perioden 2008-2015.

Tynne og lyssterke skjermer

OLED står for Organic Light Emitting Diode og betegner en skjermteknologi basert på organisk materiale som sender ut lys på egenhånd, slik at det ikke trengs noen bakbelysning. Dermed kan skjermene konstrueres mye tynnere enn tradisjonelle lcd- og plasmaskjermer.

OLED-teknologien er blitt spådd en lysende fremtid som favoritt-skjermteknologien for produsentene av bærbare pc-er. Spådommen har så langt vært fullstendig skivebom.

Hittil er det stort sett bare mobiltelefoner og mp3-spillere som er blitt utstyrt med OLED-skjermer.

I tredje kvartal i kalenderåret 2008 beløp omsetningen av OLED-skjermer seg til 141 millioner dollar (snaut 987 millioner kroner) på verdensbasis, viser en rapport fra Displaysearch.

Sjefsanalytiker Jennifer K. Colegrove sier OLED er kraftig forbedret.

- OLED-skjermer kan oppvise meget god ytelse: høy innsynsvinkel, stort fargeomfang i alle gråskalaer, kort responstid, lavt energiforbruk, og OLED gir tynne og lette skjermer som fungerer innenfor et stort temperaturomfang, sier Jennifer Colegrove, ansvarlig for studier av skjermteknologi hos Displaysearch. – Teknologien er dramatisk forbedret de siste årene, tilføyer hun.

Oppdaget av Kodak

OLED-teknologiens ble i sin tid «oppdaget» ved en tilfeldighet under eksperimentering i et av Kodaks forskningslaboratorier. Teknologien har vært tilgjengelig siden slutten av 1990-tallet, men det store gjennombruddet har altså fortsatt ennå ikke funnet sted.

OLED-teknologien er forøvrig delt i to underkategorier: AMOLED står for aktiv-matrise-OLED, mens PMOLED betegner passiv-matrise-OLED. Sistnevnte har vært tilgjengelig lengst, men bransjen har størst forhåpninger til aktiv-matrise-OLED, som støtter høyere oppløsning.

Blant trendene som er observert i 2008, er nedgang i etterspørselen etter monokrome mobiltelefonskjermer basert på passiv-matrise-OLED-teknologien. Til gjengjeld er etterspørselen etter PMOLED-fargeskjermer økt.

De fem største OLED-produsentene i tredje kvartal 2008 var RiTdisplay, Samsung SDI, TDK, Pioneer og Univision.

Les om:

Komponenter