Fortsetter å imponere

Fortsetter å imponere

Billigste MacBook Pro 15-tommer er kjappere enn den dyreste av forgjengerne.

Macworld Labs er nå ferdig med testingen av alle de tre hovedmodellene av nye MacBook Pro med 15-tommers skjerm. Tallene viser at selv den rimeligste av nykommerne er raskere enn den dyreste MacBook Pro fra i fjor sommer.

Testomtalen her på Macworld.no i forrige uke av den nye MacBook Pro 15-tommeren var dels basert på vår egen utprøving av den dyreste av standardmodellene, 2,66 GHz-modellen til 17 990 kroner, samt de første testtallene fra Macworld Labs basert på den rimeligste modellen, 2,4 GHz-maskinen med en startpris på 14 990 kroner. Med «standardmodell» menes maskiner som man ikke har vært inne og endret konfigurasjonen på i Apple Store eller hos den lokale Apple-forhandleren.

Nå har Macworld Lab presentert testresultatene for alle de tre modellene, som altså kommer med enten Intel Core i5-prosessor på 2,4 GHz eller 2,53 GHz, eller Core i7-prosessor på 2,66 GHz.

Mye bedre ytelse

Av tallene fremgår det at selv den rimeligste modellen er raskere enn den dyreste og raskeste fra forrige generasjon. Riktignok er ikke forskjellene dramatiske akkurat i denne sammenligningen - bare 140 mot 146 poeng.

Men ser vi på tallene der rimeligste modell av forrige generasjon sammenlignes med den rimeligste av de nye, der mellomklassemodellene sammenlignes med hverandre og der toppmodellen fra forrige generasjon sammenlignes med toppmodellen som nå er lansert, er det dekning for å hevde at ytelsen er blitt dramatisk forbedret, slik vi skrev i testomtalen.

Macworld Labs bruker en test kalt Speedmark 6, som er basert på målinger av ytelsen i en rekke programmer, fra bildebehandling i Photoshop via tallknusing i Mathematica-Mark 7, videokoding i Compressor og filkomprimering i Finder til telling av bilderuter per sekund i spillet Call of Duty - og diverse andre tester.

Som vi skrev i forrige uke, er den rimeligste av de nye MacBook Pro-maskinene med 15-tommers skjerm nesten 23 prosent raskere enn den rimeligste av forrige generasjon. Midt-på-treet-modellen med 2,53 GHz Core i5-prosessor er vel 16 prosent raskere enn den sammenlignbare modellen fra i fjor sommer, mens toppmodellen med 2,66 GHz Core i7-prosessor er 15 prosent raskere enn forrige toppmodell på med 2,8 GHz Core 2 Duo-prosessor.

Vi merker oss at alle de nye modellene har mye bedre ytelse til tross for at selve klokkefrekvensen er noe lavere over hele linjen. Core i5- og i7-prosessorene er åpenbart svært effektive. Kombinert med bedre grafikk gir dette altså en ganske kraftig ytelsesforbedring på hele systemet. Grafikkytelsen målt i Call of Duty-spillet er forbedret med 19 prosent, ifølge Macworld Labs.

Bedre batteritid

Macworld Labs har dessuten konstatert at batterilevetiden er økt med mellom 10 og 25 prosent. I testene brukes det helt andre målemetoder enn de Apple bruker. Som kjent snakker Apple om 8-9 timers batteritid på MacBook Pro-modellene med 15-tommers skjerm. Macworld Labs bruker en litt tøffere test med avspilling av video og registrerte en gjennomsnittlig batterilevetid på de tre modellene på fire timer og 35 minutter.

Kjøperådet fra Macworld Labs er klart og entydig: Det er ikke mye å klage på når det gjelder de nye 15-tommers MacBook Pro-maskinene. Alle byr på bedre applikasjonsytelse og bedre batterilevetid, uten at prisene er endret noe særlig. Den rimeligste modellen er riktignok noen hundrelapper dyrere enn den rimeligste av forrige generasjon, men ifølge Macworld Labs er akkurat den maskinen et virkelig godt kjøp når man vet at den nå har fått dedikert grafikksystem i tillegg til integrert grafikk. Rimeligste versjon av forrige 15-tommers MacBook Pro hadde bare integrert grafikkløsning, som deler hukommelse med maskinens internminne.