Forventer intens lagringskonkurranse

Forventer intens lagringskonkurranse

WD selger for første gang flere harddisker enn Seagate. Analytikere forventer intens konkurranse fremover.

Western Digital (WD) solgte rundt 51,5 millioner harddisker i første kvartal 2010. Til sammenlikning solgte erkerivalen Seagate 50,3 millioner enheter.

Dermed kan WD for første gang kalle seg verdens største harddiskprodusent. Det viser nye tall fra analysebyrået Isuppli.

For WD innebærer dette en vekst på 61,7 prosent sammenliknet med de 31,6 millioner harddiskene som produsenten solgte i første kvartal 2009. I samme periode økte Seagate antall solgte harddisker med 31 prosent.

Seagate omsetter mest

På de neste plassene på listen over de fem største produsentene er Hitachi Global Storage Technologies (GST), som solgte 28,7 millioner enheter i første kvartal.

Toshiba, som tidligere i år kjøpte Fujitsus harddiskavdeling, solgte til sammen 17,5 millioner harddisker. Samsung solgte 15,5 millioner harddisker.

Men selv om Western Digital solgte flere harddisker enn Seagate i løpet av kvartalet er det fremdeles sistnevnte som tar ledertrøya på omsetning.

Ifølge Isuppli endte den samlede harddiskomsetningen til Seagates på 3,1 milliarder dollar, sammenliknet med 2,6 milliarder dollar for WD. Grunnen er at Seagate har en mye større andel av harddisksalget til bedrifter, samtidig som WD opererer med lavere gjennomsnittspris på sine harddisker enn Seagate.

Presser Seagate

Fang Zhang, lagringsanalytiker i Isuppli, sier i en pressemelding at produksjonslinjene både hos Seagate og WD er sprengt på grunn av sesongbasert etterspørsel.

Isuppli forventer at situasjonen imidlertid vil løse seg noe i løpet av andre kvartal. Blant annet har en rekke harddiskprodusenter annonsert at de har planer om å øke investeringsbudsjettene i løpet av 2010.

Zhang mener konkurransen mellom de to selskapene vil bli intens i tiden som kommer.

- Seagate vil oppleve press fra Western Digital i kampen om topplasseringen i markedet fremover. Western Digitals lavkostmodell kan koste selskapet omsetning, men er selskapets beste virkemiddel for å underminere Seagate, sier Zhang.

- Hvilket selskap som vil få lederposisjonen er avhengig av en rekke kritiske faktorer, som konkurransedyktighet i markedet og nye produkter, samt evnen til å opprettholde omsetning og kontrollere tilbud og etterspørsel uten å gå glipp av muligheter i markedet, sier han.