Forventer rekordomsetning av brikker

Forventer rekordomsetning av brikker

Brikkesalget økte med 50 prosent i første halvår. Bransjen forventer rekordomsetning i 2010.

Omsetningen av brikker nådde i andre kvartal 74,8 milliarder dollar. Det er en økning fra 51,7 milliarder dollar i samme kvartal året før, og en økning på 7,1 prosent fra første kvartal i år.

Det melder Semiconductor Industry Association (SIA). Til sammen nådde omsetningen 144,6 milliarder dollar i første halvår 2010, 50 prosent høyere enn samme periode året før.

Bransjeorganisasjonen forventer at brikkesalget ved utgangen av 2010 vil være 28,4 prosent høyere enn året før og nå en omsetning på 290,5 milliarder dollar. Det vil i så fall være rekord.

Den kraftige oppgangen skyldes økt etterspørsel etter blant annet forbrukerelektronikk og biler. Pc-er og mobiltelefoner står for brorparten av salget.

Historisk økning

Etterspørselen etter brikker tok ifølge SIA av i andre halvår i fjor. Veksten i andre halvår kan derfor ende lavere enn i første halvår. John Greenagel, en talsmann for SIA, mener imidlertid etterspørselen vil holde seg.

Den kraftige økningen har gjort at også analysebyråene nå skrur opp sine forventninger til brikkemarkedet i 2010.

iSuppli har lysere utsikter enn SIA, og forventer at brikkesalget vil nå totalt 310,3 milliarder dollar i 2010.

De spår nå en samlet årlig vekst på 35,1 prosent, justert opp fra analysebyråets forventninger fra mai om en vekst på 30,9 prosent.

Det tilsvarer til sammen en omsetningsøkning på 80,7 milliarder, som ifølge iSuppli i så fall vil være den største økningen i halvlederens historie.

iSuppli forventer at markedet for DRAM vil vokse med 86 prosent, mens veksten for NAND-brikker, som blant annet brukes i mobiltelefoner, kameraer og mp3-spillere, vil øke med 30 prosent.

Kan gi økte priser

Nye markeder har bidratt mye til det økende salget, med en økende etterspørsel etter pc-er og mobiltelefoner i land som India og Kina.

Uavhengig av veksten advarer SIA mot makroøkonomiske faktorer i andre halvår, som blant annet den svake europeiske økonomien. Takket være nye markeder vil den overordnede veksten imidlertid holde seg, mener Greenagel.

Den kraftige økningen kan imidlertid gå utover brikkeprodusentene, som skrudde ned produksjonen da brikkesalget nådde bunnen i midten av 2009.

Det kan skape utfordringer med produksjonskapasiteten, noe som i sin tur kan føre til en økning i prisene.

- Nøye planlegging av lagerbeholdningen og strengere kontroll over produksjonskapasiteten har skapt et miljø der tilbudet ikke greier å holde tritt med etterspørselen, sier Dale Ford, viseadministrerende direktør i iSuppli i en pressemelding.

Les om: