Fotorammen som kan alt

Fotorammen som kan alt

Test: Denne fotorammen er full av tilkoblinger og avspiller video...

Fotorammer popper opp overalt. Til og med barnehagen har en fotoramme stående i entreen. Men kvalitet og funksjonalitet varierer sterkt. Vi har testet et av de mer velutstyrte produktene. Fotorammen bærer det beskrivende navnet «Digital Photo Frame». Leverandøren bak er ukjent, men den norske distributøren, CBK Comm AS, kjenner vi godt til fra tidligere.

Mange tilkoblinger
Fotorammen har 7-tommers bredformats lcd-skjerm med en oppløsning på 480 x 234. Den støtter mp3, video og lysbildefremvisning, også med musikk.

På tilkoblingssiden finner vi minnekortleser for SD, MMC, XD, CF og MemoryStick, samt usb-port for tilkobling av minnepinne og eksterne usb-disker.

I pakken finner vi strømadapter, brukerveiledning, fjernkontroll med batteri, usb-kabel og AV-kabel, det vil si en ledning med minijack-plugg i ene enden og 3 rca-kontakter i andre enden, to for analog lyd og en for kompositt video.

I tillegg til betjening via skjulte knapper på oversiden av rammen, finnes alle funksjoner på den lille fjernkontrollen.

Menysystemet er relativt intuitivt. Hovedskjermbildet lar deg velge en av åtte knapper: Bilder, Musikk, Combo (bilder og musikk), Film, Tekst (rene tekstfiler), Rediger, Kalender og Oppsett.

I Oppsett kan du blant annet velge språk, hastighet på lysbildefremvisningen, lysbildeovergang, skjerminnstillinger, og hvorvidt rammen skal starte med de åtte knappene, eller om den skal starte rett i for eksempel kalender- eller lysbildemodus.

Savner høyere oppløsning
Under vår test benyttet vi 6,2 megapiksler store bildefiler, noe som gav den innebygde prosessoren litt å tygge på. Fremvisningen var likevel problemfri, og skjermen produserte fargerike og kraftige bilder.

Høyere oppløsning på skjermen ville imidlertid vært fordelaktig, for når vi gikk helt nærme, ble det tydelig at oppløsningen ikke var høy. På en halv meters avstand derimot, var bildene flotte.

Alle våre bilder var i 4:3-format, og ble vist frem i riktig aspektforhold, men med sorte felter til høyre og venstre for bildene. Med ett trykk på fjernkontrollen ble de dratt ut til 16:9-format. Rotering og zooming var også gjort i en håndvending med fjernkontrollen, og det tok under to sekunder.

God på video
Et trykk på combo-knappen på fjernkontrollen gjorde at lysbildevisningen ble akkompagniert av musikk. Dette er ikke mer avansert enn at den går løs på den første mp3-filen den finner på samme lagringsenhet, men det fungerer i alle fall slik det skal.

Fotorammen har to høyttalere plassert på baksiden, som gir deg stereolyd, og ganske mye volum, men forståelig nok svært begrenset bass.

En annen litt praktisk ting denne fotorammen kan, er å avspille video. Vi har forsynt den med ukomprimerte AVI-filer fra digitalkameraet på 640 x 480 med 1,7 MB/sek, MPEG-2-filer, DivX og XviD. Og alt har blitt spilt av! Dermed er fotorammen fullt brukbar som en liten videospiller med skjerm. Det finnes også hodetelefonutgang.

Man kan jo for eksempel tenke seg at man plasserer den på barnerommet og fyller opp en minnepinne eller minnekort med Tom & Jerry og annet morsomt. Eller du kan koble den til en tv. Ettersom fotorammen er utstyrt med kompositt, som er et dårlig signal, er ikke dette en løsning vi vil anbefale til hjemmekinoen. Du har heller ingen andre funksjoner tilgjengelig enn spoling.

På fotorammen finnes det også en mini-usb-kontakt. Her skal du kunne koble til en skriver, for å skrive ut direkte. Vi testet dette mot en Canon Selphy ES1, men fikk ikke kontakt. Vi kunne heller ikke finne noen menyvalg for utskrifter i fotorammen.

En annen litt pussig sak var det at vi finner en Bluetooth-innstilling i konfigurasjonsmenyen, men fotorammen er ikke utstyrt med Bluetooth, så da antar vi dette er på gang til nye produkter.

Dette hadde vært praktisk om fotorammen kunne fungert som vekkerklokke, men alarmen var ikke til å stole på i det hele tatt.

Konklusjon
Det viktigste en fotoramme skal gjøre er å vise bilder. Dersom alle dine bilder er i 4:3-format bør du vurdere å anskaffe deg en fotoramme i samme format som bildene dine, for å utnytte skjermen fullt ut.

På baksiden finner vi to hull, men de ser ikke ut til å være til veggmontering, noe en fotoramme bør ha. Vi kunne ønsket oss Bluetooth og en noe mer intuitiv navigering med fjernkontrollen, samt et feste til fjernkontrollen på baksiden av rammen.

Designet er litt simpelt, med både «glass» ytterst, et speilfelt innenfor og så et hvitt felt nærmest bildene. Strømplugg og usb-minnepinner blir stikkende ut på siden, noe som er lite elegant. Vi er imidlertid godt fornøyd med skjermen og imponert over funksjonaliteten, ytelsen og alle tilkoblingsmulighetene.

Digital Photo Frame

Veil.pris: Kr. 922 inkl. mva.
Internett: CBK Comm

+ Tilkoblingsmuligheter, funksjonalitet.
- Navigering, litt simpelt design

Spesifikasjoner:
7" TFT LCD med 480 x 234, MPEG-2, DivX, XviD, stereo, minijack for analog lyd og video, hodetelefonutgang, engelske menyer, 14 lysbildeoverganger

Les om: