Fra minibærbare til servere

Fra minibærbare til servere

ASUS har nå lansert en profesjonell server som også kommer på markedet her i Norden.

Serveren det er snakk om, har det velklingende navnet ASUS RS724Q-E6/RS12, og er en modulær rackbasert server på 2 RU høyde. I dette kabinettet er det plass til fire servermoduler, som hver har to prosessorsokler å by på. Arkitekturen er basert på Intels prosessorfamilier Intel Xeon 5500 og 5600. Disse prosessorene har fire eller seks kjerner, noe som betyr at maksimal prosessorkonfigurasjon blir på åtte prosessorer med maksimalt 48 kjerner per fysiske server i racket. I kabinettet er det også plass til to lastbalanserende strømforsyninger på 1600 W som kan stå i 1+1 redundans.

Hver servermodul har også tolv plasser for DIMM-basert minne. Ifølge fabrikanten gir dette en maksimal minnekapasitet på 96 GB per fysiske maskin, noe som tilsvarer 2 GB i snitt per prosessorkjerne. Dette er ikke den høyeste minnekapasiteten på markedet, og noe å ta med i betraktningen for bedrifter som planlegger å kjøre et høyt antall virtuelle maskiner på serverne sine. Servermodulene har tre 3,5 tommers harddiskplasser hver, disse diskene er i utgangspunktet SATA2, men det lar seg gjøre å oppgradere kontrollerne slik at man kan bruke SAS 2.0, om ønskelig.

På nettverkssiden er servermodulene langt mer sprettent utstyrt: For i tillegg til to stykk Gigabit Ethernet-porter per servermodul, har ASUS funnet plass til datasenterteknologien InfiniBand på hovedkortet. Hver av de fire servermodulene i kabinettet har dermed mulighet for å kobles opp med 40 Gbit/s QDR InfiniBand, noe som må sies å være en spenstig designbeslutning.

Med den fysiske utrustingen som denne serveren er basert på, er det tydelig at dette er en server for spesielle anvendelser. Det er relativt lite minne per prosessorkjerne, så den er ikke spesielt velegnet for virtualisering i stor skala. Til gjengjeld har den en ekstremt høy nettverkskapasitet, takket være de innebygde InfiniBand-portene sine. Dette gjør den nyeste serveren til ASUS til en maskin som er skreddersydd for å stå i en HPC-klynge (High Performance Computing). Dette kan være en tøff nisje å komme seg inn i for en nykommer på servermarkedet, men med en veiledende utsalgspris i Norge på 32 637 kroner eks. mva., kan det likevel være at noen lar seg friste av denne nykommeren.

Les om: