Fremtidens MacBook-prosessorer

Fremtidens MacBook-prosessorer

Intels nye prosessorarkitektur, kjent under kodenavnet Sandy Bridge, kommer snart til en bærbar Mac nær deg.

De nye prosessorene bygger på Intels 32-nanometers mikroarkitektur, og har ifølge Intel et betraktelig forbedret grafisk system, bedre ytelse generelt og økt energieffektivitet for bærbare spesielt.

Prosessorserien har fått navnet Second Generation Intel Core, og slippes i løpet av første kvartal 2011. Det er derfor ventet at vårens nye Mac-bærbare vil komme med den nye prosessorarkitekturen.

- Det kan bety alt fra en fremtidig 13-tommer MacBook Pro til en oppdatert MacBook Air (som er ventet nærmere sommeren), skriver Cnet.

Den viktigste nyheten med Sandy Bridge er at den integrerte grafikkprosessoren åpner for bedre støtte for hd- og 3D-video. Ifølge PC World er grafikkbrikken i Sandy Bridge smeltet sammen med selve prosessoren. Disse blir produsert sammen, i motsetning til dagens Core i-prosessorer hvor prosessor og grafikkprosessor er integrert i samme brikke, men produsert separat. Det innebærer blant annet at Intel Turbo Boost-teknologien som ble introdusert i Core i-serien, skal kunne fungere mer optimalt.

Turbo Boost er en funksjon som under visse forutsetninger kan gi høyere ytelse gjennom å deaktivere én eller flere prosessorkjerner og videre øke klokkefrekvensen på den eller de som er aktive. Dette er aktuelt å gjøre ved bruk av applikasjoner som ikke klarer å utnytte flere prosessorkjerner effektivt, ifølge PC World.

- Å kombinere CPU og GPU i en enkelt pakke sparer strøm og reduserer varmeutviklingen sammenlignet med separate løsninger, og det vil dermed redusere totalkostnaden for produsentene av bærbare pc-er, sier analytiker Dan Olds hos Gabriel Consulting Group.

Macworld.se skriver at tester av de nye modellene av Core i3, i5 og i7 viser en forbedring i ytelse på mellom 50 og 100 prosent sammenlignet med sine forgjengere. I tillegg presterer de integrerte grafikkbrikkene bedre enn forventet, ifølge Anandtech.

Ut med Core 2 Duo

De nyeste MacBook Air-modellene lansert i fjor er utstyrt med en eldre Intel Core 2 Duo-prosessor og Nvidia Geforce 320M-brikkesett, som går for å være udatert og ikke lenger spesielt rask maskinvare. Apple har flere ganger fått kritikk for å utstyre maskinene sine med halvgammel teknologi, og det har blitt stilt spørsmål til hvorfor. Det finnes imidlertid en forklaring på det hele:

På grunn av en konflikt mellom Intel og Nvidia har ikke Nvidia hatt lisens til å lage brikkesett til Intels Core i-prosessorer. Apple valgte for flere år tilbake å satse på en kombinasjon av Intel-prosessorer og Nvidia-brikkesett, men på grunn av konflikten mellom de to andre selskapene har ikke Apple kunnet utstyre sine maskiner med det nyeste og raskeste. I november i fjor begravde imidlertid Intel og Nvidia stridsøksen og inngikk en seksårig samarbeidsavtale, noe som betyr at det nå er fritt frem for Apple å benytte seg av nettopp Intels nyeste Sandy Bridge-prosessorer.

Les om:

Komponenter