Frir til gamere

Frir til gamere

Hovedkort med KillerNIC og SoundBlaster integrert.

Modellen Z77A-GD65 Gaming er toppmodellen i MSIs nye Gaming-serie av hovedkort. Som navnet hinter om, er kortet tiltenkt dem som benytter pc-en til spilling.

Det leveres i tillegg fire andre hovedkort – tre av dem basert på Intels Z77-brikkesett og det siste på Intels noe enklere B75-brikkesett.

At Gaming-navnet benyttes i produktnavnet betyr ikke at Z77A-GD65 kun er aktuell for spill-pc-er. Med de spesifikasjonene hovedkortet har, kan dette også være aktuelt for flere som stiller ekstra krav til pc-ens funksjonalitet og en del av de integrerte kontrollerne på hovedkortet.

Hovedkortet har LGA1155-sokkel for Intels Core i3-, i5- og i7-serie basert på Ivy Bridge-arkitekturen – for eksempel modeller som i5-3000 og i7-3000-serien av prosessorer.

LES OGSÅ:

Hovedkort for Hackintosh

En god del av funksjonaliteten er knyttet opp mot hva Z77-brikkesettet og Intel-proessorene tilbyr av funksjonalitet. Blant annet har man mulighet for opptil 32 gigabyte DDR3-minne via fire sokler, opptil tre AMD- eller Nvidia-baserte grafikkort i samarbeid, USB 3.0, SATA 6 Gbps, RAID og Intel Smart Response Technology – en teknologi som gir muligheter for å benytte en liten SSD eller en del av en større SSD som hurtigbuffer for tradisjonell harddisk.

Hovedkortet gir også muligheter for å utnytte grafikkprosessoren integrert i Intels prosessorer. Systemet kan settes opp til å benytte denne når det ikke er behov for ytelsen dedikert(e) grafikkort gir – dermed kan man få lavere strømforbruk, varmeutvikling og støynivå. Når det gjelder støy oppgir MSI at hovedkortet støtter regulering av viftehastighet på alle viftetilkoblinger.

LES OGSÅ:

TEST: Gigabyte GA-Z77X-UP4 TH - Rimelig Thunderbolt-hovedkort

De to mest spesielle elementene med hovedkortet er knyttet til nettverk- og lydkontroller. For nettverk benyttes kontrollerbrikke fra KillerNIC (E2200), hvor det blant annet loves ekstra lav forsinkelse og prosessorbelastning, samt trafikkprioritering slik at overføring knyttet til spesifiserte spill vil ha høyere prioritet. For lyd benyttes Creatives SoundBlaster Cinema-løsning, som blant annet støtter flere lydeffektteknologier enn man vanligvis finner på løsningene integrert på hovedkort.

Ifølge MSI skal hovedkortet sammenlignet med standardmodellene benytte komponenter av høyere kvalitet på flere områder. Dette skal også være med på å gi kortet forbedrede overklokkingsegenskaper.

Pris for Z77A-GD65 Gaming har vi foreløpig ikke. Standardversjonen av Z77A-GD65 koster cirka 1 200 kroner, men vi regner med Gaming-versjonen blir noe dyrere.

Mer informasjon: game.msi.com

LES OGSÅ:

TEST: Shuttle XPC SZ77R5: Kraftig skoeske

Les om: