Frykter langvarig harddiskmangel

Frykter langvarig harddiskmangel

Flomkatastrofen i Thailand kan gi mangel på harddisker til langt inn i neste år. Norske forhandlere frykter tomme hyller før jul.

Ifølge analysebyrået IDC står Thailand for mellom 40 og 50 prosent av verdens samlede harddiskproduksjon.

Oversvømmelsene som har rammet landet siden i sommer har rammet nærmere halvparten av landets produksjonskapasitet. I tillegg til at flere fabrikker er direkte rammet av vannmassene sliter flere også med driftsstans som følge av strømbrudd.

Ifølge IDC medfører dette at harddiskmangelen vil strekke seg langt inn i første halvdel neste år, og at det samlede antallet pc-forsendelser kan være så mye som 20 prosent lavere i første kvartal neste år sammenliknet med tidligere prognoser.

Rammer lavprissegmentene

Analysebyrået forventer også høyere harddiskpriser som følge av økte kostnader knyttet til komponenter, forsendelser og flytting av produksjonslokaler. Så langt har oversvømmelsen blant annet gjort at harddiskprisene har økt med mer enn 30 prosent i enkelte områder.

- Som et svar på krisen vil de store pc-produsentene som driver harddisksalget bli priorert, i tillegg til høymarginprodukter til enterprise-servere og lagringssystemer, sier John Rydning, forskningsansvarlig for harddisk og halvledere i IDC, i en pressemelding.

- Men harddiskprodusentene kan ikke forsømme de mindre kundene. De er vel så viktige når produksjonskapasiteten er tilbake til normalt, sier han.

Analysebyrået tror harddiskprisene vil stabilisere seg rundt juni.

I mellomtiden vil mangelen få størst konsekvenser for mindre pc-produsenter, produkter i lavere prissegmenter, som minibærbare, nye markeder samt rimelige pc-er til konsumentmarkedet.

- Men også de største produsentene er forventet å få utfordringer på grunn av mangelen, særlig når det gjelder bærbare pc-er der markedet er mer konsolidert, sier Loren Loverde, direktør for IDC Worldwide Consumer Device Trackers, i pressemeldingen.

Tomme hyller før jul

I tillegg at situasjonen kan ramme pc-produsentene, frykter flere forhandlere som PCWorld.no har snakket med tomme hyller som følge av oversvømmelsene.

Pål Trudeng, nordisk kategori- og innkjøpsdirektør i Expert, sier at han frykter hyllene vil være tomme for harddisker før jul.

- Vi forventer konsekvenser inn i første kvartal neste år, men tror situasjonen normaliserer seg raskt når flommen trekker seg tilbake. Det store spørsmålet da er hvor stor etterspørselen har blitt i mellomtiden, sier han.

Line Lauvsnes Oddekalv, kommunikasjonsrådgiver hos Elkjøp Nordic, forteller at de råder kunder til ikke å vente for lenge med å kjøpe harddisk ettersom forhandlerkjeden ikke kan garantere for tilgjengeligheten.

- Vi følger situasjonen og utviklingen tett, og håper å kunne holde våre kunder underrettet om hva de bør foreta seg fremover, sier Line Lauvsnes Oddekalv til PC World.

Les om: