Fujitsu Dynamic Cube

Fujitsu Dynamic Cube

Med sin tredje generasjon bladsystemer satser Fujitsu Technology Solutions på å doble sin markedsandel for x86-servere.

Fujitsu viser til IDC som skal ha regnet seg frem til at i løpet av 2009 vil det bli flere virtuelle servere i verden enn fysiske. Med andre ord: Virtualisering øker voldsomt og blir stadig viktigere.

De nye Primergy BX900 bladsystemene fra Fujitsu er laget nettopp med virtualisering for øye – en komplett dynamisk serverinfrastruktur i ett kabinett, «the Dynamic Cube», kaller de det. BX900 er tredje generasjon bladservere fra Fujitsu.

Det 10U høye kabinettet har plass til 18 blader i to høyder. Trenger du mer, kan inntil fire BX900 S1 kobles sammen og fungere som én enhet. Et serverblad kan ha to Intel Xeon 5500 prosessorer med fire kjerner.

Du kan altså bygge en fysisk server med 576 prosessorkjerner og 2,5 terabyte minne.

Ifølge Fujitsu er BX900 bygget på fire designprinsipper, hvor det første er et nytt, dynamisk konsept for strømforsyning og kjøling, som Fujitsu hevder er 25 prosent mer effektivt enn nærmeste konkurrent. Det andre prinsippet er dynamisk virtualisering, det tredje er dynamisk høy oppetid og det fjerde er dynamisk skalerbarhet.

Dynamiske prinsipper

Grønt er i vinden, og mer ytelse for mindre strømforbruk et mantra for datasenteret. Primergy BX900 er utstyrt med Fujitsus kjølesystemkonsept, Cool-safe, som blant annet benytter sensorstyrte vifter.

Strømforsyningene har 90 prosents effektivitet, og bladene er konstruert med tanke på mer effektiv kjøling.

BX900s serverblader er utstyrt med de siste Xeon-prosessorene og klargjort for de kommende, og er således designet for virtualisering. Her kommer programvaren Server View Resource Coordinator VE inn.

Den skal gjøre det enklere å drifte gjennom at samlinger av fysiske og virtuelle servere håndteres på samme måte, og at forbindelsene i nettverket blir virtualisert. I tillegg kan prosesser automatiseres for å redusere manuell drift.

Den dynamiske terningen er konstruert med full redundans og konfigurerbar maskinvarebasert failover. Alle aktive komponenter kan byttes under drift – hotswap.

Fujitsu peker på økonomiske argumenter når det gjelder skalerbarheten til BX900, at du kan starte med noen blader og bygge ut til hele 18 i ett kabinett og kombinere fire slike.

Men ved lanseringen ble det også pekt på at åttekjerners prosessorer vil bli tilgjengelig så snart Intel kunne levere, og at de har et blad med fire prosessorer under utvikling. Økonomi er også et argument når Fujitsu hevder at systemet er designet med en levetid på minst fem år.

– Vi har fått plass til to blader mer enn konkurrentene. Det fører til et system med 12 prosent mer ytelse og lavere strømforbruk. Med BX900 tilbyr vi en virkelig økonomisk serverplattrom, sier Bernhard Brandwitte til Nettverk & Kommunikasjon.

Planlegger vekst

Med BX900 søker Fujitsu å ta markedsandeler, særlig fra HP som har 80 prosent av bladservermarkedet i Norge og 70 prosent i Europa. Det skal de ikke gjøre ved å konkurrere på pris, men på å «levere mer til samme pris»

– X86-markedet vokser, mens stormaskin- og Unix-markedene svinner. Fujitsu har ambisiøse mål. I dag er vi nummer fire på x86-servere med en markedsandel på rundt fire prosent, foran ligger HP, IBM og Dell.

I løpet av 2012 har Fujitsu Technology Solutions ikke som mål å passere konkurrentene, men å mer enn doble vår markedsandel til 10 prosent, sier Brandwitte.

Fujitsu Technology Solutions er navnet selskapet tok etter at Fujitsu kjøpte ut Siemens av Fujitsu Siemens. Servere og pc-er blir fortsatt designet og produsert i Tyskland, og flere av Fujitsus japanske utviklere er flyttet dit.

Fujitsu Technology Solutions har rundt 10 000 ansatte. I hele Fujitsu-konsernet, som i tillegg til it driver innen telekommunikasjon og mikroelektronikk, er det mer enn 160 000 ansatte i 70 land.

Les om:

Komponenter