Fujitsu først med trådløs skjerm

Fujitsu først med trådløs skjerm

Selskapet vil kablene til livs, og sløyfer både signal- og strømkabel.

Cebit-messen er i gang i Hannover, og Fujitsu benytter anledningen til å vise frem det de hevder er verdens første trådløse skjerm. Takket være selskapets SUPA-teknologi (Smart Universal Power Access) (svenskene ler nok litt av den, red.anm.) skal Fujitsu ha klart å lage en skjerm som klarer seg uten både signal- og strømkabel.

Skjermen som vises frem på Cebit er kun en "proof-of-concept", en protoyp som viser hva man er i stand til å lage med den nye teknologien. Protoypen er 22 tommer stor og henter strøm ved hjelp av SUPA-teknologien, som i praksis er strøm overført via magnetisk induksjon. Strlmmen overføres ved hjelp av en senderantenne som kan monteres i eller på skrivebordet.

Teknologien fungerer på samme måte som en induksjonsbasert kokeplate eller elektrisk tannbørstelader. Skjermen mottar bildesignaler via trådløs USB-tilkobling fra en stasjonær eller bærbar maskin.

- Alle har vel irritert seg over kabelkaoset på pulten – og nå blir det endelig historie. De første trådløse skjermene kommer i løpet av det neste året, og jeg er sikker på at de vil revolusjonere arbeidsplassen, sier Raymond Olaussen, teknologidirektør i Fujitsu Norge.

Begrenset rekkevidde

Induksjonsbasert strømoverføring er spennende nok, men avstanden strømmen kan overføres er foreløpig ganske begrenset. Skjermen må stå på et såkalt ”hot spot”, akkurat som en kjele må stå på kokeplaten for å bli varm.

Selv om Fujitsu hevder at de nå har utviklet den første, trådløse pc-skjermen, er det ikke første gang et selskap har vist fram denne typen teknolgi. Flere av de store tv-produsentene har tidligere vist frem tilsvarende løsninger for trådløs overføring av både strøm og signal til tv-er. Felles for dem alle er det at gjerne i beste fall er snakk om en rekkevidde på opp mot 60 til 80 centimeter for strømoverføringen. Signalet kan på sin side sendes lenger, opp til 10 meter, slik at du for eksempel kan ha signalkilden noe lenger unna.

Ikke i salg med det første

- Vi planlegger å slippe de første fullstendig trådløse modellene i vår LED-bakbelyste skjermserie i løpet av neste år. I bruk er det ingen forskjell på bildekvaliteten fra pc-en, men vi har altså valgt å la kablene gå over i historiebøkene, sier Rajat Kakar fra Fujitsu Technology Solutions, i en pressemelding.

Ifølge Fujitsu vil de første skjermene basert på den nye SUPA-teknologien være klare for salg i løpet av neste år. Fujitsu har enn så lenge ikke sagt noe om pris på de kommende skjermene.

Les om: