Fujitsu kjøper ut Siemens

Fujitsu kjøper ut Siemens

Pc-produsenten Fujitsu-Siemens er historie 1. april. - Vi er utrolig glade, sier norgessjef Jan Eigil Rydningen.

Fujitsu kjøper Siemens’ halvdel av deres europeiske samarbeidsselskap Fujitsu-Siemens. Japanerne må betale 450 millioner euro, nesten fire milliarder norske kroner, for Siemens andel.

Avtalen vil tre i kraft 1. april neste år. Til da vil selskapet fortsatt bli drevet som et joint venture.

Joint venture-avtalen mellom selskapene ville løpt ut i oktober neste år, ti år etter inngåelsen. Det har lenge vært ventet at Siemens da ville trekke seg ut av samarbeidet.

- Dette har vært en lang prosess fra ryktene begynte å svirre, det har ikke vært så heldig for selskapet, sier norgessjef Jan Eigil Rydningen til Computerworld.

LES OGSÅ: Slutt for Fujitsu-Siemens?

- Det er mange som har stått og ventet, og kunder har villet se en avklaring. Det har ligget et press på eierne i å komme til en klarhet, og resultatet er helt naturlig, mener Rydningen.

Pc-er har nemlig blitt stadig fjernere fra Siemens’ kjernevirksomhet, som har blitt stadig større innen energi, industri og it-utstyr for helsevesenet.

Fujitsu-Siemens ble etablert i oktober 1999, og ble en av de største pc-leverandørene i Europa. I dag opererer selskapet i 36 land, og solgte pc-er for over 50 milliarder kroner med et resultat på rundt 850 millioner kroner i forrige regnskapsår.

Fryktet børshai

Det er gledelig for Rydningen at virksomheten nå blir overtatt av en aktør som har interesse av å skape industri, og ikke et private equity-fond eller noen som stabler det på beina, for så å selge det.

- Vi fikk henvendelser fra folk som lurte på om det ble overtatt av en ikke-industriell aktør. Det har vært vanskelig. Det er jo blitt mer og mer av det i Norge og i utlandet, sier Rydningen.

Mens Fujitsu-Siemens primært har vært et europeisk foretakende, har Fujitsu jobbet seg opp i USA og Asia. Rydningen roser arbeidet som er gjort i USA, og mener det er betryggende i forhold til det nye eierskapet.

Smertepunkt

Fujitsu vurderer en større omlegging av selskapet når overtakelsen er fullført. Norgessjefen kan likevel ikke si noe om hvordan dette vil påvirke produktporteføljen eller det norske kontoret.

- Det er for tidlig for oss å kommentere. Det er uansett en fantastisk timing, det kunne nærmest ikke gå lenger. Når vi har møtt kunder, har usikkerheten regjert. Det har vært slitsomt. Det er derfor en stor lettelse når dette nå er avklart, sier Rydningen.

Komponenter