Full lønnsfrys i Intel

Full lønnsfrys i Intel

Intel-sjefen fryser lønna si, og alle andre ansatte kan også glemme lønnsøkning under finanskrisen.

Prosessorprodusenten Intel har bestemt seg å fryse lønningene til toppledelsen. Dette inkluderer selskapets styre, og de som er i ledelsen.

Tiltaket er et ledd i en stor kostnadsreduksjon. Intel sliter med en sterk nedgang i salg av prosessorer, som følge av lavere forbruk under finanskrisen.

Lønnsstoppen gjelder alle ansatte, inkludert toppsjefen Paul Otellini, ifølge selskapets talsmann Chuck Mulloy

- Vi er inne i den verste krisen i historien av vår bransje, og vi må få kontroll på kostnadene, sier han ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Trenger talenter

Men det er ikke like enkelt å endre lønningene til toppledelsen som å sparke vanlige ansatte eller sette dem ned i lønn. For at Ottelini, finanssjefen Stacey Smith, og de andre i toppledelsen virkelig skal få en stopp i lønnsøkningene, må tiltaket, som er sendt til den amerikanske finanskomiteen SEC, først godkjennes av aksjonærene.

Intel skriver i samme notat til SEC at selskapet også har planer å kompensere ansatte som har mistet verdier fra opsjonene sine. Opsjonene skal fornyes siden aksjekursen har rast, og gjort de gamle opsjonene verdiløse.

En oppfrisking av opsjonsordningen er nødvendig for å tiltrekke seg og beholde talenter, ifølge selskapet. Av Intels 83.000 ansatte, har 87 prosent slike opsjoner.

Digital tv

Intel har allerede før lønnsstoppen tatt flere skritt for å takle finanskrisen. Selskapet er i ferd med å fjerne 6.000 arbeidsplasser, og har lagt ned produksjons- og testsentre i USA, Malaysia og på Filippinene.

Samtidig vil selskapet i en omstrukturering satser mer på utvikling i hjemlandet, og vil investere sju milliarder dollar i oppgradering av tre amerikanske produksjonssentre, som skal lage prosessorer basert på Intels nye 32-nanometer teknologi.

De nye brikkene er ment til blant annet set-top-bokser til digitale tv-er, som er et nytt og potensielt stort marked for Intel.

Ifølge talsmann Mulloy vil investeringene fortsette til tross for den kraftige nedturen.

- Dette er strategiske investeringer. For å beholde vårt forsprang og vekst i fremtiden må vi forsette å investere i utvikling av vår teknologi, sier Mulloy.

Komponenter