Funksjonsrikt mini-hovedkort

Funksjonsrikt mini-hovedkort

Nytt mini-ITX-kort fra Gigabyte

Gigabyte har lansert to nye hovedkort for Intels siste generasjon av Core i3-, i5- og i7-prosessorer.

I tillegg er LGA1155-versjonene av Celeron og Pentium støttet.

Hovedkortene er i mini-ITX-formfaktor, og måler dermed ikke mer enn 17 x 17 cm. Til sammenligning er et standard ATX-hovedkort cirka 31x24 cm, mens et microATX-hovedkort måler cirka 24x24 cm. Dette gjør det mulig å bygge pc-er inn i mer kompakte kabinetter.

LES OGSÅ:

Mikro-pc med Core i3

Z77N-WIFI og H77N-WIFI er henholdsvis basert på Intels Z77- og H77-brikkesett. Forskjellen mellom kortene ligger i at Z77-modellen er rettet mot dem som ønsker å overklokke prosessoren.

Mye funksjonalitet

Selv om hovedkortet er lite er funksjonaliteten ikke langt unna det man finner på et vanlig hovedkort. Hovedforskjellen blir egentlig antallet minnesokler og ekspansjonskortplasser.

Hovedkortet benytter standard kjøler for LGA1155-prosessorsokkelen og det er støtte for opptil 16 gigabyte minne via to DDR3-minnesokler.

Ønsker man ikke å benytte grafikkprosessoren som er integrert i Intels prosessorer har hovedkortet en PCI Express 3.0 16x-kortplass. For den integrerte grafikkprosessoren har man på hovedkortet to HDMI-kontakter og én DVI-kontakt. Adapter kan benyttes på DVI-porten for å gjøre den om til VGA.

Kortplassen kan også benyttes til andre PCI Express-tilleggskort.

Det er fire Serial ATA-kontakter, derav to med 6 Gbps Serial ATA-støtte. Det er støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. Det er også støtte for Intels Rapid Start-teknologi for raskere oppstart og Intel Smart Response-teknologien for å utnytte en SSD som hurtigbuffer for en harddisk.

På baksiden av hovedkortet finner man seks usb-porter, derav to med USB 3.0-støtte. I tillgg er støtte for tilkobling av to USB 3.0-porter i front av kabinettet.

LES OGSÅ:

TEST: Iwill Ecomani JBC700 - Rimelig og kraftig mini-pc

Flere nettverk

For nettverk har man to Gigabit Ethernet-kontrollere fra Realtek, samt støtte for trådløst nettverk gjennom medfølgende kort fra Intel. Dette kortet har to eksterne antenner og støtter 802.11n på opptil 300 Mbps. Også Bluetooth er støttet.

Siden trådløskortet er fra Intel er det støtte for Intels Wireless Display-teknologi for trådløs overføring av skjermbilde til tv eller adapter med støtte for teknologien.

Foreløpig har vi ikke sett norske priser på hovedkortene.

Mer informasjon: www.gigabyte.no

LES OGSÅ:

Stilig kabinett for lite hovedkort

Les om: