Gartner: - Alle får SSD neste år

Gartner: - Alle får SSD neste år

Prisene på flashdisker vil bli så lave at folk vil foretrekke dem i bærbare.

Det er Gartner som har analysert markedet for harddisker baser på elektronisk flashminne, såkalte ”SSD”, Solid State Disks. Teknologien ser ut til å utkonkurrere harddiskene med de bevegelige platene allerede i 2012. De fleste vanlige kjøpere vil da foretrekke SSD-er, med de fordelene det innebærer for hastighet, strømforbruk og kjøling.

Detta har vi venta på

Det er snakk om et varslet paradigmeskifte. De fleste har ventet på at når flere etterspør teknologien kombinert med færre feil i produksjon, så vil tilbudet øke og prisene synke. Gartner hevder at vi neste høst vil se at prisen per gigabyte vil være rundt femmeren neste høst for SSD-er beregnet for pc-er. I dag ligger prisen per gigabyte rundt 12 kroner, og dermed femten til tjue ganger dyrere per gigabyte enn vanlige harddisker.

Gartner mener prisfallet for SSD vil være på tredve prosent i år, og øke på med 36 prosent nedgang neste år. For øyeblikket anses prisene å være på toppen på grunn av stort salg av nettbrett, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Det er vanlig i høyende-pc-er og i mange Mac-er å utstyre dem med SSD-er i dag. Dette har bidratt til de relativt stive prisene på tre til seks ganger høyere enn en standard-pc av grei kvalitet. Slike disker blir også gjerne tilbudt som alternativer for pc-er som i utgangspunktet har lavere pris.

Kamera, usb og pc

SSD-er bruker samme type minneteknologi som finnes i usb-minnepinner og digitale minnekort i kamera. De lagrer for øyeblikket nesten førti prosent av total lagringskapasitet, mens SSD-er lagrer magre åtte prosent. SSD-andelen av total lagring i flash vil antagelig dobles i løpet av 2012. Kapasiteten i flash-minneproduksjonen vil generelt øke og SSD-ene ta en stadig større andel i denne produksjonen.

Produksjonen i flash-minne så en nedgang i samband med den globale krisen for to år siden, men veksten startet igjen i fjor. Da etterspurte flere enheter som brukte SSD etter hvert som markedet tødde opp.

Les om:

Komponenter