Genistrek fyller seksti

Genistrek fyller seksti

Den viktigste oppfinnelsen i forrige århundre fyller 60 år. Og det er ikke tv-en. Ikke pc-en heller.

Glem tv, pc og internett. Den viktigste enkeltstående oppfinnelsen i det 20. århundret var transistoren, ifølge en rekke forskere og analytikere. Transistoren er byggesteinen for prosessoren, og uten den ville dagens servere være tre etasjer høye, bærbare pc-er hørt hjemme i science fiction og tv-en ville fortsatt brukt vakuumrør.

16. desember 1947 ble transistoren oppfunnet på Bell Labs i USA. Den fikk plass i en håndflate og var like høy som to fyrstikkesker stablet oppå hverandre. Det første kommersielle salgsobjektet var et høreapparat som kom på markedet i 1953, mens den første transistorradioen ble lagt ut for salg for 50 dollar året etter. Sony introduserte den første bærbare tv-en i 1960 med 5-tommers skjerm, og benyttet 23 silisium- og germanium-tranistorer.

LES OGSÅ: 25 år med Commodore 64

I 1965 kom Intels Gordon Moore med den berømte spådommen om at antall tranistorer på en brikke ville doble seg annethvert år. 42 år senere har Moore fortsatt rett.

Idag har en 45-nanometer Penryn prosessor fra Intel 820 millioner transistorer. Selskaper produserer rundt 10 trillioner transistorer (et 1-tall etterfulgt av 19 nuller) hvert år. Det er 10 000 ganger flere enn antall maur på jordens overflate.

- Transistoren er den mest raffinerte teknologi i historien, mener Intel-direktør Will Swope.

Før transistorene ble vakuumrør slått av og på for å representere null og én. Det var ikke spesielt effektivt, og krevde en masse rør, pærer og varme for å gjøre enklere matematiske beregninger. Transistoren består av brytere som kan styre eller stoppe strøm, avhengig om de er slått av eller på. Dagens transistorer kan slå seg selv av og på 300 milliarder ganger i sekunder, og sitter i all slags elektronisk utstyr, fra mobiltelefoner til pacemakere.

- Transistoren har forandret samfunnet. Det har påvirket alle sektorer, uansett om vi snakker om transport, it, offentlig sektor, finans eller produksjonsindustrien. Vår økonomi er trolig dobbelt så stor nå som den ville vært uten transistoren, mener Risto Puhakka, leder av VLSI Research.

LES OGSÅ: Tidenes 10 verste tastaturer

Analytikere forventer at transistoren også i fremtiden er driveren bak nye digitale produkter. Innen 10-15 år tror forskerne det vil være mulig å få plass til mellom 10 og 15 milliarder transistorer på en mikrobrikke.

- Det er ikke mulig å overdrive betydningen til transistoren. I gamle dager måtte du vente på at radioen skulle varme opp på grunn av rørteknologien. Nå kan du putte hele platesamlingen din i lomma. Da snakker vi fremskritt. Ingen annen industri har noe som likner på Moores lov, mener analytiker Mike Feibus, i Techknowledge Strategies.

Les om:

Komponenter