God vekst i servermarkedet

God vekst i servermarkedet

Både IDC og Gartner forteller om gode tider i servermarkedet. HP og IBM har nå omtrent like store markedsandeler.

Tallene fra andre kvartal i år viser at servermarkedet i EMEA hadde en god vekst sammenlignet med samme periode i 2008. Mens IDC melder om en total omsetningsvekst på 8,7 prosent, opererer Gartner med en vekst på hele 12,7 prosent.

Slaget om omsetningstoppen er veldig jevnt. Faktisk så jevnt at IDC oppgir HP som vinner med en markedsandel på 32,7 prosent med IBM på en andreplass med en andel på 32,7 prosent. På en tredjeplass finner vi Sun Microsystems med 12,9 prosent.

Hvis vi derimot ser på hva Gartner har funnet ut, så er det IBM som troner på toppen med en markedsandel på 31,7 med HP halsende etter med 31,0 prosent. Sun er på tredjeplass med 13,9 prosent. Men begge er skjønt enige om at det er IBM som har hatt den største omsetningsveksten i denne perioden.

Hvis vi ser nærmere på antall leverte servere så er det i følge Gartner HP som er den soleklare lederen med en markedsandel på hele 40,6 prosent. Her følger Dell på andreplass med 19,1 prosent, mens IBM har 13,3 prosent. Her det Dell som har klatret best den siste tiden med en vekst på 22,1 prosent.

IDC kan melde om at bladservere fortsatt er populært, og omsetningen har her klatret med 42,4 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2007. Det er x86-baserte server som har en sunn fremgang, mens leveringer av ikke-x86 løsninger fortsetter å synke.

Det er Windows som i følge IDC leder på operativsystemfronten med en årlig vekst på 10,3 prosent. Markedsandelen er nå på mer enn tre prosentpoeng foran Unix som opplevde en omsetningsvekst på åtte prosent. Linux falt imidlertid omsetningsmessig for første gang siden 2002.

På prosessorsiden opplevde POWER6 og SPARC64VI en svært god vekst på grunn av etterspørselen etter høyende servere. Opteron-baserte servere fikk en liten nedgang ettersom kundene venter på den kommende 45-nanometers versjonen.

Komponenter