Gode kort for Core 2

Gode kort for Core 2

TEST: Vi har testet seks hovedkort basert på Intels P35-brikkesett: Fem med DDR2-støtte, og ett for DDR3.

Intels P35-brikkesett går inn som etterfølgeren til P965-brikkesettet som ble lansert i fjor vår. En av de største nyhetene er naturligvis støtten for DDR3, men som vi skal komme tilbake til er DDR3 foreløpig en minneteknologi som er lite aktuell å ta i bruk på grunn av de høye prisene.

Et annen forbedring med de nye P35-hovedkortene er at de støtter 1 333 MHz prosessorbusshastighet. De nyeste Core 2-modellene, samt de kommende 45nm-modellene i Core 2-serien, støtter dette.

Riktignok vil hovedkort basert på Intels X38-brikkesett snart lanseres. P35-brikkesettet vil imidlertid kunne være aktuelle for mange en god stund framover, og trolig vil disse hovedkortene gå noe ned i pris etter X38-lanseringen. X38-hovedkortene blir high-end-hovedkort som i stor grad blir dyre. Hvor mye prisene på P35-hovedkortene vil påvirkes kan vi bare spekulere i, men i hvert fall for de mest avanserte P35-hovedkortene regner vi med at prisen går noe ned. For veldig mange vil ikke nyhetene som kommer gjennom X38 heller være så viktige.

Abit IP35 Pro - et av hovedkortene i testen.

Litt nytt

Funksjonalitetsmessig er det enkelte nyheter i brikkesettet, men det vil variere mellom produsentene hvorvidt en del av disse implementeres. For eksempel er det støtte for Intel Turbo Memory. Denne teknologien har det blitt fokusert på i forbindelse med Intels «Santa Rosa»-plattform for bærbare pc-er. Løsningen er basert på flashminne integrert på hovedkortet som fungerer som hurtigbuffer for harddisk. I teorien kan dette gi en viss forbedring av ytelsen, men hovedsaklig på systemer med lite minne. Spørsmålet er da hvor mye dyrere denne teknologien gjør hovedkortet, kontra å bruke pengene på mer minne.

Intel Quiet System Technology er også en integrert del av brikkesettet som produsentene kan utnytte. Hensikten er naturligvis lavere støynivå ­– dette gjennom brikkesettets funksjonalitet for overvåking av temperaturer og regulering av vifter. En del produsenter implementerer imidlertid sin egen løsning for å få bedre viftestyring. Brikkesettet tilbyr også noen forbedringer når det gjelder dvalemodus og oppvåkningstid.

Brikkesettet gir støtte for AMDs CrossFire-teknologi for nyere ATI Radeon-baserte grafikkort. Flere av kortene i denne testen har to pci-e-kortplasser for grafikkort og gir muligheter for å utnytte teknologien for økt ytelse. Alternativt kan de to grafikkortplassene benyttes for å bruke to helt vanlige kort for å sette opp fire skjermer. Det er ikke støtte for Nvidias SLI-teknologi. Det kommende X38-brikkesettet, som etter vi forstår først vil være leveringsklart mot slutten av året, vil imidlertid støtte denne teknologien.

Forbedret Matrix

Matrix Storage Technology er navnet Intel bruker på sin RAID-teknologi tilknyttet brikkesettene for vanlige pc-er. Kontra andre brikkesett og rimelige tilleggskontrollere er fleksibiliteten og funksjonaliteten til Intels løsning svært fleksibel. Selv om navnet på teknologien er den samme, er det funksjonalitetsforskjeller mellom de forskjellige brikkesettene som støtter teknologien.


Matrix gir mulighet for to RAID-nivå på samme sett av harddisker. I dette eksemplet er RAID 0 og RAID 5 benyttet. Har man to harddisker kan RAID 0 og RAID 1 være aktuelt.

I utgangspunktet støtter Intels kontroller et vanlig diskoppsett med opptil seks disker, og i tillegg er det støtte for RAID 0, 1, 1+0 og 5. I tillegg er det Matrix-løsningen, der man kan kjøre en kombinasjon av to RAID-nviå på samme sett av harddisker. Hvis man har to harddisker kan man samtidig kjøre RAID 0 og RAID 1, men ikke tilsvarende RAID 1+0. For eksempel vil man med to 500 gigabyte-harddisker kunne sette av totalt 800 GB til en RAID 0-konfigurasjon for økt ytelse, mens de resterende 200 gigabytene gir 100 GB lagringskapasitet som speiles på begge harddiskene. Man kan da benytte RAID 0-området for applikasjoner og data der man drar nytte av ekstra høy ytelse, samtidig som man forbedrer feiltoleransen ved å lagre viktigere data på området som er speilet. Vi må imidlertid påpeke at diskspeiling, eller andre nivåer av RAID som gir forbedret feiltoleranse, ikke er noen erstatning for jevnlig sikkerhetskopiering.

>>> Neste side: Klart for DDR3-minne? >>>

I denne artikkelen:
- Innledning
- Klart for DDR3-minne?
- Asus P5K Deluxe WiFi-AP
- Asus P5K Premium WiFi-AP
- Abit IP35 Pro
- MSI P35 Platinum
- MSI P35 Neo-FI
- Gigabyte GA-P35T-DQ6
- Vårt valg

Les om: