Godtar ikke Apple-unnskyldning

Godtar ikke Apple-unnskyldning

Protester i 15 amerikanske delstater etter omstridt iPhone-program.

Apples beklagelse av det omstridte Baby Shaker-programmet har ikke roet gemyttene. Tvert imot bygger det seg nå opp en kraftig proteststorm mot selskapet.

Apple har tidligere måttet tåle hard kritikk for å ha stoppet programmer til iPhone de har ansett som usmakelige. Den senere tiden har de lettet noe på de strenge retningslinjene, men i forrige uke gikk de på en smell da spillet Baby Shaker plutselig dukket opp på programbutikken App Store.

LES OGSÅ:

- Altfor mye søppel hos App Store

Det er utviklerselskapet Sikalosoft som står bak Baby Shaker - et spill som gikk ut på at man skulle riste en gråtende baby til døde ved hjelp av mobiltelefonens innebygde akselerasjonsmåler.

- Spedbarna er overalt der du ikke ønsker at de skal være. De forstyrrer når du forbereder deg til den store presentasjonen på jobben med sin ustoppelige gråt. Før Baby Shaker var det ingenting du kunne gjøre med det, stod det i beskrivelsen av programmet.

Sterke reaksjoner

Dette vakte naturlig nok sterke reaksjoner hos mange. En kvinne som selv hadde fått opplevd å få sitt lille barn ristet til døde av en voldelig far, gjorde amerikansk presse oppmerksom på programmet.

Dermed tok det ikke lang tid før flere foreldre og barneorganisasjoner krevde at programmet ble fjernet fra App Store, noe som også ble gjort. I tillegg gikk Apple ut med en offentlig beklagelse.

- Programmet var svært støtende og skulle aldri ha blitt godkjent i App Store, sa en talsmann til amerikanske Macworld.

Mange amerikanere - og briter - har fortsatt i minne den såkalte Louise Woodward-saken fra 1997, da en 19 år gammel engelsk au pair-jente ble siktet for drap på en åtte måneder gammel gutt som hun var barnepike for i Boston. Siktelsen gikk ut på at hun hadde ristet barnet så hardt at det pådro seg dødlige skader.

LES OGSÅ:

Lureprogram prøver seg på nytt

Skal protestere

The Sarah Jane Brain Foundation, en organisasjonen for dem som rammes av shaken baby syndrome (SBS), nøyer seg imidlertid ikke med dette.

- Det var svært tydelig at dette ikke var en beklagelse, men en uttalelse til media for å avslutte saken og frasi seg ansvaret, sier talsmann for organisasjonen, Patrick Donahue, til Computerworld.com.

- Det var ikke en beklagelse til familiene og ofrene som må leve med konsekvensene av shaken baby syndrome hver eneste dag, sier Donahue.

Mellom 3. og 17. mai kommer organisasjonen til å arrangere protester mot Apple og mobiloperatøren AT&T i 15 delstater rundt omkring i USA.

LES OGSÅ: 21 svartelistede iPhone-programmer

Utviklerne bak programmet, Sikalosoft, har ikke kommentert hendelsen, men har lagt ut en beklagelse, samt en kort informasjonstekst om shaken baby syndrome på sine hjemmesider.

Les om:

Komponenter