Google SketchUp oppdatert

Google SketchUp oppdatert

Googles 3D-skisseprogram nå i versjon 8.

Googles enkle, men kraftfulle 3D-modelleringspakke SketchUp har kommet i ny versjon, med en rekke fine forbedringer.

SketchUp er en av få programmer som Google faktisk tar betalt for. Med andre ord: Det har helt konkret en nytteverdi som mange er villig til å betale for.

Les også: AutoCAD for Mac og iPad

Google kjøpte i sin tid denne programvaren fra en annen utvikler, men har stødig kommet med forbedringer. En av nyvinningenen med størst allmeninteresse i denne releasen er nye 3D Builder.

3D Builder

Med 3D Builder tar Google på seg å lage en komplett 3D-modell av alle verdens bygninger og konstruksjoner. Ingen liten bragd. Men Google har ikke tenkt å gjøre dette alene - de trenger din hjelp.

3D Builder er en egen modul som kobles mot SketchUp, og gir deg tilgang til en rekke fotografier tatt av sentrale strøk i større byer der man kan gå inn og modellere opp bygninger.

Googles 3D Builder-motor formaterer fotografiene som korrekte fasade-projeksjoner og spytter ut en ferdig mappet 3D-modell.

Solide greier

Men også tradisjonelle modelleringsverktøy ser forbedringer. Nå er det endelig støtte for såkalt solid-modellering. SketchUp er egentlig en såkalt «surface modeler» - det vil si at objektene består av flater fremfor volumer.

Solid-modellering lar deg kombinere eller subtrahere volumer fra hverandre. Med de nye solid-verktøyene er denne etterlengtede funksjonen nå tilgjengelig i Pro-versjonen.

Annet

Også en rekke andre mindre forbedringer har kommet til, deriblant støtte for siste versjon av DWG- og DXF 2010-filformatene.

Back Edges viser deg stiplede linjer av konturer i modellen din som egentlig er skjult i visningen. Og linjestiler er nå fult konfigurerbare når det gjelder visuell fremtoning.

Les også: Google Earth med full iPad-støtte

Google kommer i en gratis og en Pro-versjon. Den profesjonelle versjonen koster drøyt 3000 kroner. Du kan lese mer om hva som er nytt i SketchUp 8 samt laste ned programmet her .

Nedenfor en demo-video av nye 3D Builder, som er integrert mot SketchUp.

Les om: