Gratis-program ikke gratis likevel

Gratis-program ikke gratis likevel

Kunde-omsorg eller markedsføringstriks?

OPPDATERT: Beskyttelses-programmet Hidden, som hjelper deg til å finne igjen en Mac som er blitt stjålet, er ikke gratis likevel.

Produsenten av programmet kunngjorde lille julaften at programmet kunne lastes ned gratis frem til 1. januar 2011. Normalt koster det 20 dollar (cirka 120 kroner).

Nå har imidlertid programvareprodusenten trukket tilbake gratis-tilbudet. I et blogginnlegg på produsentens nettside julaften står det at juletilbudet er trukket tilbake fordi pågangen har vært mye større enn noen hadde forutsett. Pågangen er så stor at det begynner å skape problemer for eksisterende, betalende kunder, heter det.

Da Macworld.no prøvde å få lastet ned programmet på lille julaften, mens tilbudet ennå var åpent, oppdaget vi at Hiddens nettsider var utilgjengelige på grunn av overbelastning.

- Vi gratulerer de titusener av Mac-brukere som greide å skaffe seg en gratis kopi av programmet så lenge tilbudet varte, og uttrykker vår beklagelse til dem som ikke har rukket å registrere seg ennå, heter det i blogginnlegget som ble lagt ut julaften. Man måtte registrere seg for å få laste ned programmet gratis.

Det store spørsmålet nå er om gratistilbudet bare var et dårlig gjennomtenkt stunt eller om det var et grundig planlagt markedsføringstriks for å skape blest om programmet. Vi får nok aldri noe svar på det spørsmålet.

Vi kan uansett fastslå at programprodusenten har «tatt en Elkjøp » og løpt fra et godt tilbud som følge av stor etterspørsel.

Slik fungerer Hidden

Hidden er et program som hjelper deg å finne en Mac som er blitt stjålet. Programmet kjøres i bakgrunnen på maskinen din og gjør ingenting til den dagen uhellet inntreffer.

Oppdager du at Mac-en din er stjålet, går du til Hiddens nettsider og aktiverer programmet gjennom å melde datamaskinen din som stjålet. Programmet våkner så til liv på den stjålne maskinen og begynner å rapportere hvor den befinner seg samt hvordan den brukes.

Gjennom å få løpende rapporter om hvor datamaskinen befinner seg og hvordan den brukes kan du deretter sammen med politien prøve å spore den, og forhåpentlig fange tyven samt få datamaskinen tilbake.

Hidden koster altså 20 dollar, og du kan kjøpe det på Hiddens nettsider.

To gode alternativer til Hidden er Undercover (koster penger) og Prey (gratis). På iPhone, iPod touch og iPad kan du bruke Apples egen sporingstjeneste.

Ikke sikkert det hjelper

Husk at selv om du har et beskyttelsesprogram som Hidden installert på datamaskinen, så er det ikke sikkert at du kan få hjelp til faktisk få en stjålet maskin tilbake.

I august i år skrev Aftenposten om Martin Grøttland som hadde sporet opp sin stjålne Mac ved hjelp av Undercover-programmet. Politiet hadde imidlertid ikke ressurser til å hjelpe til.

- Politiet kan ikke bare hente ut tyvegodset selv om man vet hvor det er. Det kreves en etterforskning og bevisførsel, og det er vi ikke i stand til å prioritere i alle disse sakene, sa politidirektør Ingelin Killengreen til Aftenposten den gangen.

Via Macworld Sverige.

Hidden - Track down your stolen Mac. from Hidden on Vimeo.

Komponenter