Gratis-spill til iPhone kan loppe deg for penger

Gratis-spill til iPhone kan loppe deg for penger

BBC advarer foreldre mot gratis-spill til iPhone.

Det britiske kringkastingsselskapet har vist et innslag som har skapt bekymring hos foreldre som lar barna spille gratis-spill på iPhone uten at foreldrene følger med, melder macworld.se .

LES OGSÅ:

TIPS: Vanedannende iPhone-spill

I tv-innslaget i serien Watchdog på BBC One får vi se hvordan en mann ved navn Dominic opplevde at det uten hans vitende var trukket 468 pund fra bankkontoen. Dette tilsvarer vel 4350 norske kroner.

Skurken var sønnen (6)

Etter å ha undersøk saken fant mannen ut at «skurken» var hans egen seks år gamle sønn, Matthew. Gutten hadde kjøpt en masse tilbehør i et gratis iPhone-spill ved hjelp av funksjonen som kalles «in-app purchase», eller «Kjøp i program», som det heter på norsk.

Spillet heter Tap Resort Party og går ut på at spilleren skal bygge opp sin egen forlystelsespark på en øy.

- Spillet så barnevennlig ut, med et brukergrensesnitt omtrent som en tegnefilm, sa faren.

Men selv om spillet er gratis å laste ned, kan man med «Kjøp-i-program»-funksjonen kjøpe forskjellige former for tilbehør og ekstra funksjoner i spillet bare ved å klikke på noen knapper på skjermen. Det finnes en god del programmer av denne typen – og noe av kritikken mot Tap Resort Party er nettopp at det ligner litt for mye på andre kjente spill i sjangeren.

LES OGSÅ:

Steam gjør Mac til spill-pc

Det man kan kjøpe mens man spiller Tap Resort Party, er såkalte «skjell» som består av virtuelle turistattraksjoner du ønsker å installere på øya. Prisen går fra seks kroner for 20 skjell til hele 549 kroner for en samling på 2400 skjell. Man skal kunne tjene inn igjen penger ved at andre spillere kommer innom dine attraksjoner, avhengig av at de er attraktive nok til å lokke til seg besøkende.

Enkelt å stanse kjøpe

Heldigvis er det enkelt å stenge kjøpe-muligheten for barna som får lov å bruke iPhone, iPad eller iPod touch til å spille spill. Slik gjør du det på iPhone:

Velg Innstillinger og pek på Restriksjoner. Den første gangen du går til dette menyvalget, må du taste inn en valgfri firesifret pinkode. Øverst i det neste skjermbildet kan du aktivere restriksjoner. Når du har gjort det, kan du tillate eller forby bruken av et utvalg programmer, blant andre nettleseren Safari, video- og musikktjenesten YouTube, medieavspillerprogrammet iTunes, bruken av kamera og noen andre programmer og funksjoner.

I det neste avsnittet i menyen kan du justere tillatt innhold, og i denne sammenhengen er det viktigste at du kan slå av funksjonen «Kjøp i program».

Her kan du også sette opp aldersgrenser, stenge for musikk og podcaster med «upassende» innhold og foreta en del andre justeringer. Siden alle disse justeringene er sperret for andre via pinkoden, er det altså lett å ta kontroll over barnas bruk av iPhone-en, iPad-en eller iPod touch-enheten.

Forutsatt at du er kjent med at disse restriksjonene finnes, altså. Og det var ikke faren til seks-åringen Matthew.

Det viste seg at gutten hadde kjøpt den store samlingen på 2400 tillegg til programmet ikke bare én, men sju ganger. Sammen med noen andre kjøp endte altså kredittkortregningen på godt over 4000 kroner.

15 minutters åpen linje

En ekspert som ble intervjuet av BBC om saken, fremholdt at en annen forklaring på at kjøpene lot seg gjennomføre, kunne ha sammenheng med at passordet som man taster inn når man kjøper en applikasjon i Apples nettbutikk for programvare, App Store, vil være «aktivert» i 15 minutter fra du taster det inn – passordet må for ordens skyld også oppgis når du laster ned et gratisprogram.

Hensikten med 15-minuttersregelen er at nye iPhone-kunder trolig ønsker å skaffe seg en god del programmer når iPhone-en er ny og at de skal slippe å måtte taste inn passordet mange ganger med bare noen minutters mellomrom. Men det var altså kanskje i dette tidsvinduet at seksåringen rakk å handle for 468 pund.

Det hører med til historien at Apple besluttet å refundere pengene, ifølge BBC.

Les om: