- Grensen går ved 16 kjerner

- Grensen går ved 16 kjerner

Moores lov er ikke gyldig i det uendelige. Nå sier Intel selv at 16 kjerner er grensen for hva de kan få til.

Intel og AMD selger nå prosessorer med fire kjerner. Og det er ikke så lenge til de første modellene med åtte kjerner kommer.

Men ved 16 kjerner går antakelig grensen, antyder en representat for Intel. Å øke antallet kjerner i prosessoren har de siste årene vært eneste måte å øke yteevnen i datamaskinene på. Det gamle kappløpet om megahertz og gigahertz medførte at brikkens strømforbruk og varmeutvikling økte mer enn yteevnen.

- Hvis jeg tar en prosessor som har 100 prosent yteevne og 100 prosent strømforbruk, og øker taktfrekvensen med 20 prosent, stiger strømforbuket kvadratisk, det vil si med 73 prosent. Hvis jeg gjør det det omvendt og reduserer taktfrekvensen, så har jeg bare bruk for halvparten så mye strøm, men kan få 73 prosent mer yteevne hvis jeg bruker den ledige plassen til en ekstra kjerne, sier Intels tyske direktør Hannes Schwaderer til Golem.de.

Program-grense

Problemet med dette forenklede regnstykke er at programmene også skal kunne utnytte de ekstra kjernene. Hvis ikke de kan det, spiller det jo ingen rolle om det er to eller 16 kjerner.

- Vi må fastslå at at denne flerkjerne-teknologien bare kan skaleres opp til 16 kjerner, med mindre det skjer noe med programvaren. Etter dette punktet vil yteevnen synke når man tilføyer flere kjerner, fordi kommunikasjonen mellom kjernene blir for kompleks, sier Intel-direktøren, ifølge comon.dk.

LES OGSÅ: Nytt liv for Moore's lov

Det vil kreve en helt ny pc-arkitektur, en ny type arbeidsminne og nye typer operativsystemer, om datamaskiner skal kunne nyttiggjøre seg prosessorer med mer enn 16 kjerner, hevder Schwaderer.

Komponenter