GUIDE: Bedre wlan-forhold med kanalskifte

GUIDE: Bedre wlan-forhold med kanalskifte

Ved å velge riktig kanal for wlan-trafikken kan ytelse og rekkevidde forbedres. InSSIDer hjelper deg å kartlegge kanalene naboene benytter.

Det finnes mange triks i jakten på raskere og mer stabil wlan-kommunikasjon. Ett av triksene vil være å benytte en annen kanal. Kanalene angir 5 MHz frekvensområder som benyttes for kommunikasjonen mellom aksesspunktet og maskinene koblet til.

De fleste aksesspunkter, som for eksempel en ruter med wlan, vil automatisk sette opp kanalen som benyttes. For andre igjen er det ingen automatikk og kanal må settes manuelt. Ofte er standardverdien 1, 6 eller 11. Automatikken kan i noen tilfeller også være hensiktsmessig å unngå.

Årsaken til at man benytter kanalene 1, 6 eller 11 er at de ikke har overlappende frekvensbånd med hverandre. Kanalutvalget i ruterne vil strekke seg fra 1 til 11 eller fra 1 til 13. Årsaken til at enkelte kun tilbyr 11 kanaler er på grunn av begrensninger på det amerikanske markedet. Noen aksesspunkter vil ha en regionsinnstilling der man bør påse at Europa er valgt, eller at de har programvareoppdateringer som er lokasjonsavhengige. For eksempel D-Link er en større aktør som gjerne har egne programvareoppdateringer for sine produkter avhengig om man skal bruke produktet i USA eller i Europa. Kanal 13 vil imidlertid overlappe med kanal 11 og er dermed normalt sett ikke så aktuelt å bruke.

Problemet med kanalene er hvis man har flere trådløsnett i nærheten som kommuniserer på de samme kanalene. Det kan da være hensiktsmessig å påse at man bruker en kanal som ikke er så belastet. For å se hvilke kanaler som er i bruk på wlan i områder, og hvilken signalstyrke disse wlan-ene har, kan programmet InSSIDer være et hendig verktøy. Netstumbler har vært et mye brukt verktøy for dette tidligere, men programmet fungerer ikke under Windows 7 – det gjør InSSIDer. Programmet kan lastes ned fra www.metageek.net

LES OGSÅ: TEST: Netgear WNDR3700: Ruter for de kravstore

Prøv deg fram

Via InSSIDer vil man enkelt se hvilke kanaler som benyttes av de andre nettverkene. Som vi har vært inne på vil en del kanaler overlappe hverandre, og man vil derfor se at et nettverk som benytter for eksempel kanal 6 i grafen i InSSIDer også vil oppta kanal 4 til 8. Ser man at det er få nettverk i et annet område enn det man bruker kan man prøve å endre til dette området, men signalstyrke for eventuelle nettverk i dette området vil også spille en rolle. Signalstyrken vil tydelig vises i grafen i programmet.

I utgangspunktet vil vi anbefale at man forsøker å bruke kanalene 1, 6 eller 11, ettersom disse ikke vil overlappe med hverandre og ellers er de mest brukte. Bruk av kanaler imellom vil kunne gi overlappende kommunikasjon med andre nettverk på flere andre kanaler, men man kan prøve seg fram.

Det er mer enn trådløse nettverk som benytter 2,4 GHz-frekvensbåndet og som dermed kan påvirke ytelsen. Trådløse telefoner, babycall, mikrobølgeovner og flere andre typer utstyr kan gi interferens. Det kan være at radiokilder man har i nærheten påvirker et kanalområde mer enn et annet, slik at bytte av kanalområde kan være hensiktsmessig uavhengig av andre wlan.

Ønsker du å gjøre målinger for ytelsen for ditt nettverk kan programmet JPerf være nyttig. Programmet kan lastes ned fra code.google.com/p/xjperf/. Du vil da trenge to pc-er for å teste trafikken mellom dem.

Kanalsammenslåing?

Enkelte aksesspunkter vil tilby muligheten til å slå sammen kanaler for å bruke et større frekvensområde, hvilket kan gi bedre ytelse. Man vil da kunne bruke et frekvensområde på 40 MHz i stedet for 20 MHz. Kanalsammenslåing kan i praksis gi negativt utslag hvis det er mange nettverk i området og mye trafikk på de fleste kanaler. Kanalsammenslåing er derfor normalt sett kun anbefalt for aksesspunkter som støtter kommunikasjon via 5 GHz-båndet, noe en del mer avanserte 802.11n-rutere i dag gjør.

5 GHz-løsningen

Skulle det være svært mange nettverk i nærheten og man sliter med å få gode hastigheter kan bruk av et aksesspunkt som støtter kommunikasjon på 5 GHz-båndet være en aktuell løsning. Det kommer nå flere og flere produkter som støtter denne teknologien via 802.11n, og de fleste bærbare pc-er solgt de senere år, i hvert fall de basert på Intels wlan-teknologi, støtter bruk av 5 GHz-båndet. 5 GHz gir kortere rekkevidde, men selv med lavere signalstyrke har vi i praksis sett at ytelsen kan bli betraktelig bedre enn for 2,4 GHz. For mer informasjon om dette kan du lese vår guide .

LES OGSÅ: TEST: Huawei E5 (E5830) - Trådløst bredbånd i lommen