GUIDE: Stue-pc det beste?

Digital-tv-løsninger, PVR fra kabelleverandørene, spillkonsoller og medielinker gjorde stue-pc-en mindre aktuell. Med nettjenester slår den nå tilbake igjen.

Publisert Sist oppdatert

Smart-TV-er, nettbrett, AppleTV og andre medielinker og spillkonsoller - alle kan kobles til tv-en eller musikkanlegg for å utnytte streamingtjenester eller avspilling musikk og video, samt visning av bilder.

Markedet for streamingtjenester har økt kraftig i det siste - Spotify var av de første store, mens Netflix, HBO, Viaplay og mange andre nå kommer inn på videosiden. I tillegg skal man ikke glemme at Youtube inneholder mer enn katter og en snodig koreaner. NRKs nett-tv-arkiv vil for mange også være en kilde til mye godt innhold.

Via litt triksing har mange allerede benyttet tjenester som har vært tilgjengelig for det amerikanske markedet - for eksempel ved å benytte VPN slik at det ser ut til at man befinner seg i USA. Å framstå som en amerikansk bruker gir også nytt innhold i tjenester som vi alt har tilgjengelig - for eksempel blir Netflix langt bedre som amerikansk bruker.

Mange streamer også film fra en pc eller en NAS i hjemmenettverket - om det nå er en selvrippet dvd eller ulovlig nedlastet film.

De nevnte enhetene støtter mange av tjenestene - eller skal komme til å støtte dem. For enkelte enheter kan produsenten ha interesser rundt hvilke tjenester som skal være støttet. For andre kan støtten være der når tjenesten lanseres, mens det etter hvert skal komme støtte på andre enheter.

For en del type enheter kan man nok også stille spørsmål om hvor lenge det egentlig vil komme ny programvare som gir støtte for nye løsninger - hvor lenge vil for eksempel tv-produsentene videreutvikle programvaren for den generasjonen av smart-tv-er vi ser nå? Hvordan vil utviklingen føles opp på medielinker som skal gi smart-tv-funksjonalitet? Og hva med aktører som ikke er på "verdensmarkedet" - vil deres tjenester bli støttet?

Plattformen som imidlertid gjerne støtter alle tjenestene, og fra dag én, er pc-en - enten i form av en Windows-pc, Linux-pc eller Mac. Og selv en ti år gammel pc vil kunne benyttes til mange av tjenestene som er tilgjengelige.

Den store fordelen

Esset for bruk av en pc framfor en smart-tv, medielink eller spillkonsoller som Xbox 360 og PS3 er fleksibiliteten. Etter hvert som det skjer en utvikling innenfor medieformater, aktuelle tjenester for musikk og film, nettjenester og så videre, kan pc-en tilpasses umiddelbart. Støtten for nye formater og tjenester kan kanskje komme på de andre plattformene - noe kommer kanskje til en av dem, men ikke til den andre. For pc-en er det bare snakk om å installere programvaren eller åpne en webside i en vanlig nettleser.

Bildeframvisning på tv-en er et annet aktuelt område. Å åpne store bilder via medielinkene kan ta lang tid. Det er heller ikke vanlig med støtte for de forskjellige RAW-formatene de forskjellige kameraprodusentene har. På en pc fungerer dette gjerne raskere, samtidig er kompatibiliteten også bedre.

Noen vil også like fordelen av å kunne surfe på vanlige nettsteder med god ytelse, direkte på tv-en med høy ytelse.

For mange oppgaver kan det på en pc finnes forskjellige programmer – her har man muligheten også til å velge en løsning som passer sine behov best. Med andre ord – det finnes ingen andre alternativer som er i nærheten av å være så fleksible og fremtidsrettede som en pc-løsning. For en del av pc-løsningene vil man også kunne utføre oppgraderinger av maskinvaren etter hvert som behov skulle melde seg.

Dette trenger du

For stue-pc-er vil det kunne være mange forskjellige typer brukere. Noen ønsker en løsning som kan etterprosessere video på best mulig måte, gi lyd ut til et avansert hjemmekinoanlegg med 7.1-kanals oppsett og støtte for Dolby True HD og DTS-HD-MA. Det hele skal kanskje kobles til en tv eller projektor av beste kvalitet. Videre skal det kanskje kunne tas digitale tv-opptak i HD for de som har en leverandør som fortsatt gir mulighet for det.

For andre er kravene redusert til å få lyd og bilde som er greit nok – det benyttes en rimelig lcd-tv og lyden leveres fra tv-ens høyttalere. Man ønsker enkelt å få vise fram video fra nettet – enten nedlastet via feildelingsnettverk eller fra en av tjenestene som nå gjør sitt inntog for leie av film eller å se tv-serier.

For noen blir det snakk om å bruke en nøye gjennomtenkt løsning, gjerne bygget selv, med nøye utvalgte komponenter for å dekke spesifikke behov. Andre igjen vil kanskje klare seg med noe så enkelt som den bærbare pc-en koblet til tv-en.

Med andre ord - behovene varierer, og hva man trenger og hvor mye penger man eventuelt må legge i det varierer. Men vi skal her gå igjennom en del av elementene man må bite seg merke i og vurdere om man skal satse på en dedikert stue-pc til tv-benken.

En bærbar kan funke

Den rimeligste måten å få en stue-pc vil for mange kunne være å koble sin eksisterende bærbare pc direkte på tv-en. En moderne bærbar pc vil ikke ha problemer med å spille av selv svært tunge videoformater og med HDMI på pc-en er tilkoblingen gjort på et øyeblikk.

Det vil for så vidt også kunne være mulig å bruke et nettbrett. Her blir det imidlertid variasjoner om hvorvidt litt tyngre videoformater vil la seg spille av.

Ulempen med å bruke en bærbar pc eller nettbrett kan være at det kan føre til litt konflikter i familien, siden pc-en kanskje ikke er tilgjengelig hvis andre bruker den til andre oppgaver.

Les videre på neste side...